Persoonallinen second hand -löytö, kauan etsinnässä olleet täydellisesti istuvat farkut tai ajaton musta t-paita – miten pitää nämä luottovaatteet mahdollisimman pitkään upeina?

Vaatteiden oikeaoppinen huolto on tärkeää, sillä kukapa ei haluaisi säilyttää laadukasta villaneulettaan kauniina vuodesta toiseen? Näillä helpoilla vinkeillä pidät vaatteesi pitkään hyvässä kunnossa ja samalla vietät vähemmän aikaa pyykkikoneen seurassa!

Ensimmäinen askel on yksinkertaisesti olla pesemättä vaatetta liian usein, sillä materiaalit kärsivät liiallisesta pesusta. Jos vaatteessa ei ole selkeästi tahraa, ei sitä edes tarvitse välttämättä pestä, vaan viedä hetkeksi ulos raikastumaan. Harvemmat pesukerrat ovat myös ympäristön kannalta suotuisampi valinta. Ekologisista pyykinpesuaineista ja -menetelmistä kiinnostuneelle löytyy paljon vinkkejä verkosta. Tiesitkö, että etikka on toimiva ja edullinen vaihtoehto huuhteluaineelle? Muun muassa Outi Les Pyy on koonnut blogiinsa paljon ohjeita ympäristöystävälliseen pyykinpesuun.

Toinen askel on pyrkiä säilyttämään vaatteita oikein. Liian ahtaasti tai mytyssä olevat vaatteet nuhjaantuvat usein ennen aikojaan ja menettävät muotonsa nopeammin. Paras tapa säilyttää vaatteita onkin siististi viikattuina tai mahdollisimman ilmavasti henkareilla ripustettuna. Niitä kannattaakin omistaa erilaisia erityyppisille vaatteille. Esimerkiksi jakut ja takit vaativat ryhdin pitäviä paksuja henkareita, silkkimeikoille puolestaan parhaita ovat samettipäällysteiset henkarit, jottei vaatteet pääse liukumaan pois. Puvunhousut tulee säilyttää housuhenkareihin ripustettuna, ettei laskostukset häviä. Puiset ovat hyvä valinta niin ekologisuuden kuin kestävyydenkin kannalta. Ohuet metallihenkarit taas säästävät tilaa ja ovat oivia simppelien t-paitojen ripustamiseen, joiden muoto kärsii herkästi väärän  mallisessa henkarissa.

Kolmas askel ennen vaatteen heittämistä koneeseen pyörimään on tahranpoisto. Huomatessasi meikkivoidetahran paidan kauluksessa tai punaviinin läikkyessä juhlamekollesi kannattaakin ryhtyä heti tuumasta toimeen. Näihin tahroihin pelastajat löytyvät usein keittiön kaapeista! Tarkemmat vinkit täsmälliseen tahranpoistoon löydät aiemmasta postauksestamme: muutama vinkki tahranpoistoon. Myös sappisaippua on näppärä sitkeiden tahrojen poistoon.

Käteviä ja edullisia sijoituksia vaatteiden huoltoon ovat lisäksi tarraharja sekä nukanpoistaja. Tarraharjaa pystyy hyödyntämään kaikkien tekstiilien kanssa ja se on ehdoton varuste erityisesti lemmikkitalouksiin. Nukanpoistajalla puolestaan saa nimensä mukaisesti irrotettua tekstiilin pinnalle ilmaantuvaa nukkaa ja näin vaate säilyy kauniina pidempään.

Suomessa myös kausivaatteiden säilytykseen on hyvä kiinnittää huomiota. Kausivaatteet kannattaakin huoltaa ja pestä ennen säilytykseen vientiä, sillä likaiset vaatteet ovat alttiimpia tuholaisille, jos ne säilytetään kellarissa tai ullakolla. Vakuumipussit ovat myös näppärä hankinta pieniin säilytystiloihin, sillä niissä vaatteet pysyvät suojassa kosteudelta, pölyltä sekä hajuilta. Säilytykseen viennin yhteydessä on myös hyvä käydä läpi onko joukossa kenties rikkinäisiä, liian pieniä tai muuten tarpeettomaksi jääneitä vaatteita. Voit käydä vaatekaapin läpi tämän ohjekartan avulla. Edelleen hyvässä kunnossa olevat merkkivaatteet kannattaakin lähettää meille Rekkiin myytäväksi. Tilaa lähetyskoodi valmiiksi vaikka heti täältä!

Jo vaatetta ostaessasi kannattaa perehtyä millaista huoltoa se vaatii ja kuinka paljon. Meiltä Rekiltä löydät sekä enemmän huoltoa vaativia villaneuleita sekä silkkitoppeja että hieman vähemmän vaivaa vaativia kauniita trikoopuseroita sekä ihania puuvillamekkoja!

Rekin uusimpia tulokkaita pääset selaamaan klikkaamalla tästä!

Vastuullisia shoppailuhetkiä! ♥

Nelly / Rekki