Alkusyksy on muuttajien aikaa. Osa lähtee uudelle paikkakunnalle opiskelupaikan tai työn perässä, toiset taas palaavat kaupunkiin mökillä vietetyn kesän jälkeen. Oli syy mikä tahansa, on muuttajan muistilista pitkä. Täytyy tehdä muuttoilmoitus, irtisanoa ja solmia sähkösopimus sekä netti, hoitaa vakuutukset, osoitteenmuutoksesta puhumattakaan. Täytyypä myös huolehtia muuttolaatikot sekä pitsat ahkeralle muuttoavulle.

Vaikka hommaa tuntuisikin olevan paljon, on muuttaminen täydellinen aika kurkistaa kaappeihin ja tehdä kunnollinen inventaario. Lähestyvän syksyn muuttopöhinästä inspiroituneena keräsin tähän postaukseen vinkkejä vaatekaapin inventaarioon joko muuttajalle tai miksei tavallisen syyssiivouksen yhteydessä.

Milloin on aika luopua?

Kuvan tuotteet löydät jutun lopusta.

Rikkinäiset vaatteet. Ehkäpä helpoin on luopua vaatteesta, joka on tullut käyttöikänsä päähän. Jos vaate ei ole enää korjattavissa, on sen aika siirtyä esimerkiksi tekstiilin kierrätyksen kautta uuteen käyttöön.

Hintalaput kiinni. Yllättävän monelta löytyy kaapista vaatteita, joissa roikkuvat vielä hintalaput. Voihan tähän olla perusteltu syy, mutta useimmiten kyseessä on kuitenkin hutiostos. Saattaa olla, että esimerkiksi kotona sovittaessa onkin todennut koon olevan väärä tai se kyseinen sävy ei sopinutkaan suunniteltuun asuun. Täysin käyttämättömästä tuotteesta voi tuntua vaikealta luopua, mutta asia kannattaa kääntää toisin päin ja ajatella kuinka paljon iloa kyseinen vaate voi jollekulle muulle tuoda.

Käytätkö vaatetta vielä? Oikeasti? Mieti jokaisen vaatteen kohdalla rehellisesti koska olet kyseistä vaatetta viimeeksi käyttänyt. Jos toteat edellisestä käyttökerrasta vierähtäneen kuukausia tai et pysty edes muistamaan edellistä käyttökertaa, on kyseisestä yksilöstä aika luopua. Tähän kohtaan poikkeuksen tekee toki kausivaatteet, joita ei voi käyttää vuoden ympäri.

Kuvan tuotteet löydät jutun lopusta.

Joskus”, ”sitten kun”. Meiltä kaikilta löytyy vaatekaapista yksilöitä, joita vannomme käyttävämme ”joskus” tai ”sitten kun”, eikä niitä tästä syystä voi laittaa kiertoon. Todellisuudessa nuo vaatekappaleet ovat lähes poikkeuksetta edelleen käyttämättä myös seuraavan inventaarion aikaan.

Tilaisuuteen sidotut vaatteet. Erityisesti naisilla juhlavaatteita tulee usein käytettyä kerran tai kaksi, jonka jälkeen ne jäävät kaappiin roikkumaan jopa vuosiksi. Vaikka kyseinen mekko olisi kuinka ihana, kannattaa miettiä, tuleeko sitä todella vielä puettua päälle juhlien tullen? Sama pätee myös teemavaatteisiin tai esimerkiksi naamiaisasuihin.

Tarpeettomaksi todetut, vielä hyväkuntoiset brändivaatteet saa helposti kiertoon tilaamalla pakettikoodin ja lähettämällä ne tänne meille Rekille.

Mitä säilyttää?

Kuvan tuotteet löydät jutun lopusta.

Tyylin kulmakivet. Vaikka lähes kaikilta löytyy muuton yhteydessä vaatteita, joista on syystä tai toisesta aika luopua, on meillä onneksi myös toinen toistaan ihanampia vaatekappaleita, joilla on vielä paljon elämää edessä. Nämä rakkaat tyylin kulmakivet tulisi ehdottomasti säilyttää.

Laadukkaat ja ajattomat. Perusvaatteet eivät ehkä sykähdytä tyylillään, mutta niitä tulee käytettyä viikottain, jopa päivittäin. Laadukkaat ja ajattomat perusvaatteet ansaitsevat paikan siivotussa vaatekaapissa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa kohtuus, eipä taida kukaan oikeasti tarvita kolmea paria mustia farkkuja tai viittä valkoista t-paitaa?

Helposti yhdisteltävät. Yhdisteltävyyttä tulisi aina miettiä jo ostovaiheessa. Kuinka hyvin uusi vaatekappale sopii muihin vaatteisiini? Mitä useampaan asuun vaatekappale on yhdistettävissä, sitä pitkäikäisempi sen käyttöikä usein on.

Mitä tehdä tarpeettomille vaatteille?

Inventaariossa löytyneet tarpeettomat vaatteet voi laittaa kiertoon monella tapaa. Hyväkuntoiset brändivaatteet voit lähettää vaivattomasti meille Rekille. Lue tätä linkkiä klikkaamalla ohjeet myyntiin ja muistilista, jonka avulla varmistat parhaan tuoton lähettämistäsi vaatteista. Itselle tarpeettomaksi jääviä vaatteita kannattaa myös tarjota kavereille tai sukulaisille. Usein he ovat ihastelleet jotain vaatettasi jo pitkään ja saavat sen nyt itselleen käyttöön. Rikkinäiset vaatteet puolestaan saavat uuden elämän paikallisen tekstiilikierrätyksen kautta. Esimerkiksi täällä Tampereella toimii tekstiilikierrätyspaja Nextiili.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua vaatekaapin inventaariossa ja keventävät näin myös muuttolaatikoiden painoa! 😉

Vaivatonta vaatekaapin inventaariota toivotten,

Inka


Kuva 1: Neulepaita, raitapusero, farkkupusero

Kuva 2: Punainen mekko, sininen mekko, kuviomekko

Kuva 3: Pusero, farkut, laukku