Rekin materiaaliopas jatkuu ja tällä kertaa käsitellään synteettisiä kuituja. Synteettiset kuidut ovat teollisesti valmistettuja kuituja, joiden lähtöaineet ovat öljyteollisuuden tuotteita. Kuitujen ominaisuuksia voidaan muuttaa valmistusprosessin aikana tietyissä rajoissa, mikä tapahtuu joko käyttämällä kehruumassassa erilaisia lisäaineita tai muuttamalla kuitujen rakennetta. Synteettisistä kuiduista tunnetuimpia ovat polyesteri, polyamidi, akryyli ja elastaani.

Nailon oli ensimmäinen täysin synteettinen kuitu ja se uudisti vaatetusalaa merkittävällä tavalla. Nailonsukkien kaupallinen menestys vuosina 1940-1950 oli huomattava merkki synteettisten kuitujen läpimurrosta. Yhdysvalloissa niistä käytiin kauppaa jopa mustassa pörssissä, sillä sodan aikaan nailonin tuotantoresurssit oli varattu ainoastaan armeijan käyttöön. Hieman nailonin jälkeen kehitettiin tämän hetken merkittävin synteettinen kuitu, polyesteri, joka oli erityisessä suosiossa 1960- ja 70-luvuilla.

Polyesteri

Polyesteri on kaikista käytetyin synteettinen kuitu. Sillä on runsaasti eri käyttökohteita aina urheiluvaatteista keveisiin sifonkipuseroihin, koska sen ominaisuuksia pystytään muokkaamaan monipuolisesti aina erikoislujasta vaikeasti syttyvään ja sileästä kiharaan. Polyesteriä käytetään paljon sellaisenaan ja sekoitteissa parantamassa muiden kuitujen ominaisuuksia. Polyesteri itsessään on luja kuitu, joka ei rypisty herkästi ja siliää helposti. Sen hienous ja tuntu vaihtelee sileästä mikrokuidusta karkeaan ja pehmeästä jäykkään. Polyesteri ei yleisesti ottaen ole erityisen hengittävä kuitu. Lisäksi se nyppyyntyy ja sähköistyy herkästi, ellei sitä ole viimeistelty nyppyyntymättömäksi tai antistaattiseksi. Polyesteri likaantuu helposti, mutta se on helppohoitoinen. Lisäksi se säilyttää hyvin muotonsa, eikä kutistu. Vaatetukseen käytettävistä synteettisistä kuiduista polyesteri kestää parhaiten lämpöä, eikä se kärsi UV-säteilystä.

Polyamidi

Polyamidilla on polyesterin tavoin runsaasti erilaisia käyttökohteita sen muokattavuuden ansiosta. Siitä valmistetaan usein muun muassa pitsiä, urheiluvaatteita ja neuleita. Polyamidista voidaan tehdä niin sileitä ja hienoja kankaita kuin karkeampia ja jäykempiä. Myös polyamidi on luja, eikä rypisty herkästi. Polyesterin tavoin se sähköistyy ja nyppyyntyy, eikä hengitä kovin hyvin. Mainittava ero polyesterin ja polyamidin välillä on se, että polyamidi ei kestä kuumuutta yhtä hyvin ja UV-säteily voi kellastuttaa ja haurastuttaa kuitua. Esimerkiksi aikaisemmin mainittu ja erityisesti sukkahousuissa käytetty nailon lukeutuu polyamideihin.

Akryyli

Akryyli on lämmin ja villamainen kuitu, jota käytetään nimenomaan villan tavoin erityisesti neuleissa ja päällysvaatekankaissa, mutta myös turkisjäljitelmissä. Sitä käytetään sellaisenaan ja sekoitteena muiden kuitujen kanssa. Akryyli tuntuu villamaiselta, kuohkealta ja pehmeältä, mutta se ei ole kovin hengittävä kuitu. Lisäksi akryyli sähköistyy ja nyppyyntyy herkästi muiden synteettisten kuitujen tavoin. Akryyli on helppohoitoinen kuitu ja kestää UV-säteilyä, mutta se on paloherkkä, eikä kestä hyvin lämpöä. Akryyliä modifioimalla on kehitetty modakryyli, jonka merkittävin ero akryyliin on sen paranneltu palonkesto.

Elastaani

Elastaani tunnetaan siitä, että se tuo vaatteisiin joustoa. Kuidusta käytetään usein nimitystä Lycra tai Spandex, jotka ovat elastaanille annettuja kauppanimiä. Elastaani voi venyä jopa kolminkertaiseksi ja palautuu silti alkuperäiseen pituuteensa. Sitä käytetään sekoitettuna muihin kuituihin ja jo muutaman prosentin lisäys (tavallisesti 2-4 %) tekee tuotteesta joustavan. Elastaania käytetään erityisesti alusvaatteissa, urheilu- ja uima-asuissa, resoreissa ja t-paidoissa. Nykyään elastaanin käyttö myös tavallisissa puseroissa ja housuissa on lisääntynyt. Elastaanin kestävyys on suhteellisen heikko. Liika lämpö haurastuttaa ja kellastuttaa elastaania. Myös hiki, kloori ja merivesi saattavat heikentää kuitua. Elastaanin pesuohjeet määräytyvät tuotteen muiden materiaalien mukaan, mutta huuhteluaineen käyttö ei ole suositeltavaa, sillä sekin haurastuttaa kuitua.

Polypropeeni

Polypropeeni on erityisesti urheilutekstiileissä ja teknisissä materiaaleissa käytetty kuitu. Se on kevyt, kestävä ja luja kuitu sekä hyvä lämmöneriste. Polypropeeni siirtää kosteutta iholta kankaan pinnalle, minkä ansiosta se on erinomainen kuitu urheiluvaatteisiin. Polypropeeni on suhteellisen hengittävää, eikä se sähköisty tai nyppyynny. Se säilyttää mittansa ja muotonsa hyvin.

Muita vähemmän tunnettuja synteettisiä kuituja ovat muun muassa klorokuitu, aramidi ja polyeteeni. Klorokuitu on luja ja lämpimän tuntuinen kuitu, jota käytetään erityisesti reumakerrastoissa ja lämpöalusasuissa. Aramidi on polyamidista modifioitu kuitu, joka on erittäin luja ja kestävä. Myös sen palonkesto-ominaisuudet ovat erinomaiset ja aramidia käytetäänkin paloturvallisuutta vaativissa vaatteissa sekä erilaisissa suojajalkineissa ja -käsineissä. Polyeteeni on tyypillisesti teknisissä tekstiileissä ja suojavaatteissa käytetty kuitu, joka ei ime vettä ja kestää kemikaaleja.

Synteettiset kuidut ovat olleet viime kuukausina otsikoissa pahamaineisen mikromuovin vuoksi, sillä uutisten mukaan tekokuidut ovat yksi merkittävimmistä mikromuovin lähteistä. Mikromuovit ovat alle viiden millimetrin kokoisia muovihiutaleita, joita irtoaa vesistöihin synteettisiä kuituja sisältävän vaatteen pesun yhteydessä. Aihetta on kuitenkin tutkittu vielä verrattain vähän. Muovien välttely saattaa tuntua kuluttajasta hankalalta, sillä synteettisiä kuituja löytyy nykyään melkein joka vaatteesta. Biohajoavien luonnonkuitujen suosiminen hillitsee ongelmaa hieman, mutta aina se ei ole mahdollista. Tällöin on tärkeää huoltaa synteettisistä kuiduista valmistetut tekstiilit asianmukaisesti ja välttää liian tiuhaa pesuväliä. Kiinnitä ostovaiheessa huomiota vaatteen laatuun ja kun sinulla ei ole vaatteelle enää käyttöä, kierrätä se eteenpäin asianmukaisesti. Esimerkiksi hyväkuntoiset ja ajankohtaiset urheiluvaatteet käyvät hyvin kaupaksi meillä täällä Rekillä! 🙂 Lue tästä ohjeet myyntiin.

Toivottavasti koit tämän oppaan hyödylliseksi. Rentoa syksyn odotusta!

Terkuin,

Mira


Lue myös aiemmat materiaalioppaat:

Materiaaliopas: Luonnonkuidut

Materiaaliopas: Kasvikuidut

Materiaaliopas: Muuntokuidut