Vaateteollisuus on öljyn jälkeen toiseksi saastuttavin teollisuudenala maapallolla. Media nauttii kohuotsikoista, joista muoti sekä vaatteet ovat saaneet oman osansa. Sanonta kuuluu, että tieto lisää tuskaa, mutta voiko tietoisuus auttaa meitä tekemään parempia päätöksiä ympäristön kannalta?

Miten rakentaa kestävän kehityksen vaatekaappi pikamuodin maailmassa?

Tämän tekstin ei ole tarkoitus pelotella, vaikka alku onkin huolestuttavan kuuloinen. Mitä enemmän ihmiset tietävät asioista, sitä suurempi on vaikuttamisen mahdollisuus. Pienistä puroista alkavat suuret joet. Toivonkin, että näistä ajatuksista on sinulle käytännön hyötyä ja pystyt soveltaa niitä sujuvasti omassa arjessasi!

Kestävän kehityksen vaatekaapin askeleet

1. Kiinnitä huomiota vaatteen laatuun! Luonnonkuidut kuten puuvilla ja pellava ovat jämäkkää laatua ja kestävät käytöltään usein paremmin kuin teollisesti valmistetut keinokuidut. Kiinnitä huomiota saumoihin, onko ommel suoraa vai näyttääkö se kiireisesti ja huolimattomasti tehdyltä? Elastaani on myös haaste, kuinka paljon vaatteessa on elastaania? Mikäli ei ollenkaan tai hyvin vähän, auttaa se vaatetta pitämään muotonsa paremmin, sillä kangas on kestävämpää ilman elastaania.

2. Mieti, mitkä ovat tyylisi kulmakivet? Rakastatko jakkuja, pitkiä neuleita tai väljiä farkkuja? Vaatekaapin kulmakiviin kannattaa satsata! Mitä ajattomampia tyylisi perusvaatteita hankit, sitä pidempään ne myös palvelevat sinua ja mahdollista uutta käyttäjää. Mieti miten saat yhdistettyä eri asukokonaisuuksia jo olemassa olevista vaatteista tai kun hankit uusia vaatteita, miten ne sopivat nykyisiin vaatteisiisi?

Tiedän, että tyyli usein muuttuu ajan kuluessa tai vuodenajan mukaan. Myös tämän takia kannattaa panostaa laatuun. Vaatteet löytävät varmemmin uuden käyttäjän kun vaate on laadukas ja hyvässä kunnossa!

3. Huolla vaatteesi oikein! Tämä on ehdottoman tärkeää, että vaate palvelee sinua pitkään ja pysyy hyväkuntoisena! Netistä kannattaa tutustua vinkkeihin miten huollat kengät, nahkalaukut, peset villapaidat tai korjaat takista irroneet napit. Jos haluat tutustua aiheeseen lisää kannattaa käydä kurkkaamassa esimerkiksi Marttojen pesuohjeet tai tämä Pupulandian blogipostaus.

4. Käytä vaatehöyrystintä. Se on minun ehdoton lempparini. Höyrystin raikastaa ja puhdistaa vaatteet nopeasti, ja siitä on monenlaista muutakin hyötyä. Jos paita on esimerkiksi vain hieman tunkkainen tai siinä on pieni tahra, ei vaatetta tarvitse pestä koneessa. Säästät siten sekä aikaa, vaatteen kangasta että vettä! Jos puolestaan omatunto kolkuttaa polyesterpuseron pesemisestä koneessa (siitä irtoaa mikromuovia) se kannattaa käydä läpi höyrystimellä! Näin estät haitallisen mikromuovin ajautumiseen vesistöön sekä omaan juomalasiisi!

5.Uudelleenkäytä! Hyväkuntoiset vaatteet voi antaa hyväntekeväisyyteen, myydä eteenpäin kirpputoreilla tai palveluissa kuten Rekillä! Ymmärrän erittäin hyvin, että muoti ja pukeutuminen ovat kivoja asioita ja eri tyylien kokeileminen sekä itsestään viestiminen pukeutumisen avulla tuntuu hyvältä! Mieti kuitenkin voitko tyydyttää tätä halua, ostamalla käytettyjä vaatteita ja toisaalta laittaa omat vaatteesi kiertoon, jotta kaappiisi ei kerry käyttämättömäksi jääviä vaatteita, joista joku muu voi löytää särmää omaan tyyliinsä!

Minusta on äärettömän hienoa, että maailmalla sekä kotisuomessamme on herätty kiertotalouden ajatukseen. Tuotamme koko ajan tavaraa yli tarpeidemme ja kiertotalous tarjoaa vaihtoehdon uuden hankkimiseen. Miltä kantilta omaa kuluttamistaan sitten kannattaa lähestyä? Kohtuus kaikessa, myös kohtuudessa! Mieti, mitä voisit hankkia käytettynä ja milloin tarvitset oikeasti jotain uutta?

Positiivista muutosta ajaen,

Sonja