Pukuetiketti helpottaa asun valintaa ja auttaa ymmärtämään tilaisuuden luonteen paremmin. Usein kaikkia etikettisääntöjä ei kuitenkaan muisteta ulkoa ja siksi onkin hyvä välillä kertailla mitä ne kirjaukset pukukoodissa tarkoittavatkaan. Kun oma asu on pukukoodin mukainen, on varmempi olo lähteä juhlimaan!

Pukukoodi on aina tarkoitettu ohjeeksi sekä naiselle että miehelle, vaikka koodi ilmaistaan yleensä miehen puvulla.

Pukukoodin lisäksi pukeutumiseen vaikuttaa juhlien alkamisaika. Vedenjakajana toimii kello 18.00. Tämän jälkeen alkavat juhlat vaativat juhlavampaa pukeutumista.

Tumma puku

Miehellä

Tumma puku on musta tai syvä tummansininen. Puku saa olla kaksi- tai kolmiosainen, mutta liiviä käytettäessä liivin materiaalin ei tule poiketa puvusta. Tumman puvun tulisi olla kuvioimaton . Mitä virallisemmat juhlat ovat, sitä hillitympi ja tyylikkäämpi tumman puvun materiaalin tulisi olla. Puvun alla oleva paita on valkoinen, eikä siinä tule olla ylimääräisiä kuvio-ompeleita tai värillisiä nappeja.

Tummaan pukuun yhdistettävän silkkisolmion sävy on helmen- tai hopeanharmaa ja kuvioltaan hillitty. Värikäs tai voimakkaasti kuvioitu solmio tekee tummasta puvusta arkipuvun. Musta solmio kuuluu vain hautajaisiin. Taskuliinan on hyvä olla valkoinen pellavaliina. Se voidaan taittaa suoraksi viivaksi, joka näkyy taskusta noin puoli senttiä tai hillityksi kulmataitokseksi. Mikäli puvun kanssa käytetään arvomerkkejä, taskuliinaa ei käytetä.

Nauhattomat kengät eivät kuulu tumman puvun etikettiin.

Tummaan pukuun yhdistetään mustat ja sirot oxford-tyyliset nauhakengät. Nauhattomat kengät eivät kuulu tumman puvun etikettiin. Kengät eivät saa olla kiiltonahkaa. Sukkien tulee olla huomiota herättämättömät, ohuet ja joko puvun tai kenkien väriset. Paljaan säären ei ikinä tule näkyä, joten sukkien tarvitsee olla riittävän pitkät tämän estämiseksi.

Tumman puvun kanssa voi käyttää hillittyä pukukelloa. Sen ranneke voi olla nahkaa tai siro metalliranneke. Metalliranneketta käytettäessä sen tulee sopia muihin koruihin. Urheilukellot eivät kuulu tumman puvun kaveriksi.

Naisella

Iltapuku, iltajuhlat kello 18.00 jälkeen alkavat juhlat

Kun pukukoodi on tumma puku, smokki tai iltapuku niin nainen pukeutuu iltapukuun. Iltapuku ja juhlapuku sekoitetaan usein keskenään. Juhlapuku sekoitetaan välillä myös juhlavaan pukeutumiseen arkikielessä. Pukukoodi “tumma puku” voidaan korvata pukukoodilla “iltapuku” iltatilaisuuksissa.

Oleellisimmat erot ilta- ja juhlapuvussa ovat puvun pituudessa ja juhlavuudessa. Iltapuku on lyhyempi, ylettyen korkeintaan jalkapöydän päälle. Sallitut mitat ovat myös nilkka- ja balleriinamitta. Puku voi olla yksi- tai kaksiosainen juhlavasta materiaalista valmistettu iltapuku. Myös juhlava housupuku on sallittu, kuten juhlava haalari.

Sukat ovat ohuet, väreihin sopivat, mutta aina saman sävyiset tai vaaleammat kuin kengät.

Iltapuvun kanssa käytetään sirokorkoisia avokkaita tai sandaletteja. Laukun tulee olla nahkaa tai kangasta ja se on kädessä kannettavaa mallia. Hansikkaita näkee käytettävän harvemmin, mutta se on iltapuvun kanssa mahdollista. Pitkän tai nilkkapituisen puvun kanssa hanskat jäävät kyynärpään alle ja balleriinamittaisen puvun kanssa pidetään lyhyitä hanskoja.

Sukat ovat ohuet, väreihin sopivat, mutta aina saman sävyiset tai vaaleammat kuin kengät. Iltapukuun sopii arvokorut, mutta myös hienoja pukukoruja voi käyttää.

Vierailupuku, päiväjuhlat ennen kello 18.00 alkavat juhlat

Vierailupuvulla tarkoitetaan naisen juhlavinta pukeutumista päiväjuhliin. Se voi olla kevyt jakkupuku, housupuku, kotelomekko tai hienostunut mekko.

Vierailuasuun yhdistetään kevyet avokkaat. Sukkahousut ovat ohuet yksiväriset. Ne voivat olla joko ihon, kenkien tai puvun väriset. Tässäkin on nyrkkisääntönä, että sukkahousut eivät saa olla tummemmat kuin kengät. Vierailupuvun kanssa voi käyttää arvo- sekä pukukoruja.

Vierailupukua voi käyttää myös silloin kun pukukoodina on saketti.

Smokki

Miehellä

Smokki on joko musta tai yönsininen ja se on materiaaliltaan villakangasta. Takki voi olla yksi- tai kaksirivinen. Kaksirivinen on hieman muodollisempi valinta. Yksirivinen takki vaatii alleen joko liivin tai cummerbundin. Kaksirivinen ei tarvitse alleen mitään ylimääräistä, sillä se pidetään aina napitettuna. Takin kauluksessa on aina musta silkkipäällinen ja suositeltuja kaulusmalleja ovat shaali- ja pystykaulus. Pystykauluksen ollessa muodollisempi valinta.

 Smokin kanssa ei tule käyttää vyötä, joten housujen ylhäällä pysyvyyden varmistamiseksi tulee käyttää olkaimia.

Housut ovat samaa materiaalia kuin takki ja niiden sivusauma on koristeltu samalla silkillä kuin kaulukset. Housuissa ei ole upslaakia eli käännöstä. Smokin kanssa ei tule käyttää vyötä, joten housujen ylhäällä pysyvyyden varmistamiseksi tulee käyttää olkaimia. Olkaimet eivät ikinä saa näkyä, sillä ne lasketaan alusvaatteiksi.

Vyötärö on aina piilossa joko liivin tai cummerbundin peittämänä, mikäli käytetään yksirivistä takkia. Cummerbundin tulee olla musta. Liivi voi olla samaa materiaalia kuin takki tai vastata kauluksen silkkiä. Pukuun kuuluu valkoinen paita, jossa on turndown-kaulus ja hihoissa ranskalaiset kalvosimet. Mikäli paidassa ei ole piilonapitusta, tulee nappien olla helmiäiset. Paitaan ei kuulu rintatasku.

Solmukkeen tulee olla musta ja käsinsidottu. Materiaaliltaan sen tulisi olla silkkiä ja vastata näin silkkisiä kauluksia, mutta myös samettisolmuke käy. Kengiksi tulee valita kiiltonahkaiset kengät. Tarpeen vaatiessa erittäin kiillotetut oxford-malliset kengät käyvät. Sukat ovat smokin kanssa aina mustat. Taskuliinan tulee olla valkoinen pellava- tai silkkiliina. Mikäli smokin kanssa haluaa käyttää kelloa, sen tulee olla yksinkertainen pukukello.

Naisella

Nainen pukeutuu samoin kun pukukoodin ollessa tumma puku.

Frakki

Miehellä

Kaikkein muodollisin asu miehellä on frakki. Kun pukukoodina on frakki, tulee etikettiä noudattaa mahdollisimman tarkasti. Frakin takki on musta hännystakki ja sitä ei ikinä tule napittaa kiinni. Erittäin tummansininen takki on myös etiketin mukainen valinta. Asuun kuuluu mustat housut, valkoinen frakkipaita, valkoinen liivi ja valkoinen rusetti. Taskuliina on aina valkoinen. Takin ja housujen tulee aina olla samaa materiaalia.

Housut ovat vyötärökorkuiset, eikä housujen vyötärön tule näkyä takin ja liivin alta. Housujen sivussa menee joko yksi leveä tai kaksi kapeaa silkkistä raitaa. Frakkiliivi on valmistettu pikeepuuvillasta ja se voi olla yksi- tai kaksirivinen. Napit ovat joko helmiäisvalkoiset tai kultaiset. Liivin tulee ylettyä housujen päälle, mutta se saa näkyä takin alta vain hieman.

Frakin kanssa käytetään aina valkoista, käsin sidottua solmuketta.

Frakkipaidan kauluksen tulee olla korkea. Sen tulisi nousta vähintään sentin verran korkeammalle kuin takin kaulus. Kauluksena voidaan käyttää irtokauluksia tai frakkipaitaa, jossa on tarpeeksi korkea kiinteä kaulus.

Frakin kanssa käytetään aina valkoista, käsin sidottua solmuketta. Kengiksi käyvät peilikiillotetut oxford-tyyliset kengät tai kiiltonahkakengät. Muodollisin valinta on ooppera-avokkaat, mutta näitä harvoin näkee käytettävän Suomessa. Sukkien tulee olla mustat. Myöskään frakin kanssa ei saa käyttää vyötä, vaan oikea valinta ovat olkaimet. Varminta on jättää kello pois, mutta erittäin hillittyä pukukelloa voi käyttää harkiten. Kunniamerkkejä käytettäessä taskuliina jätetään pois.

Frakin saa korvata tummalla puvulla tai mahdollisesti sen tilalla voidaan käyttää juhlaunivormua tai kansallispukua. Kansallispukua käytettäessä pariskunnan tulee kummankin pukeutua kansallispukuihin.

Naisella

Juhlapuku

Mekko on täyspitkä, juhlavasta kankaasta valmistettu puku. Se voi olla malliltaan leveä tai kapea oman maun mukaan. Sopiva mitta helmalle on ulottua noin sentin päähän lattiasta. Vain kengän kärkien tulisi näkyä. Helma voi olla myös pidempi ja puvussa voi olla laahus.

Käsikorut jätetään hanskojen päälle.

Kengät ovat sirot ja umpikärjelliset avokkaat. Iltalaukussa ei tule olla pitkää hihnaa, vaan sen tulee olla kädessä kannettava tai korkeintaan rannehihnalla. Iltalaukku on siro ja valmistettu joko nahasta tai kankaasta. Kenkien ja laukun tulee sopia yhteen. Ideaalitilanteessa ne ovat valmistettu samasta materiaalista. Hanskoja käytettäessä ne ovat aina pitkät, yli kyynärpään ulottuvat. Käsikorut jätetään hanskojen päälle. Kelloa ei käytetä juhlapuvun kanssa. Korut voivat olla arvokoruja tai juhlavia pukukoruja.

Pukukoodeja on sekä virallisia että epävirallisia. Epävirallisille ei ole selviä sääntöjä ja niissä tuleekin huomioida lähinnä kutsujan tyyli ja tilaisuuden arvokkuus. Epävarmassa tilanteessa on usein varminta kysyä järjestäjältä, millaisia asuja toivotaan.

Kaikissa tilanteissa etikettiä ei tarvitse orjallisesti noudattaa, mutta sen tuntemus auttaa tekemään itselle sopivia pukeutumis valintoja! Mikäli edessä on juhlia, kannattaa käydä katsomassa Rekin juhlavaatevalikoima täältä!

Iloisia juhlahetkiä! ✨ / Sanni

Kirjoittaja käytti hyväkseen seuraavia sivustoja: Tyyliniekka.fi ja Pukeutumisopas.com. Lisää ohjeita löydät heidän sivuiltaan!