Tällä viikolla saimme blogiimme vierailevaksi kirjoittajaksi Hennan Mjukilta. Mjuk on laadukkaiden käytettyjen huonekalujen verkkokauppa, joka Rekin tavoin haluaa pidentää jo valmistettujen tuotteiden elinkaarta ja edistää kestävämpää kuluttamisen kulttuuria. Pyysimme Mjukin porukkaa kertomaan laajemmin ajatuksiaan liittyen vastuullisuuteen second handiin huonekalujen näkökulmasta:

Kalusteet ja ympäristö

Huonekalujen ympäristövaikutuksista suurin osa syntyy niiden valmistusvaiheessa. Merkittävimpiä haittoja aiheutuu raaka-aineiden käyttöönotosta ja käsittelystä, kokoamisvaiheessa kuormitus on paljon pienempi. Jos itse kaluste tai sen valmistusmateriaaleja tuodaan pitkän matkan päästä, kuormittaa myös kuljetus ympäristöä.

Vanhojen huonekalujen kierrätys jää kuluttajan vastuulle, eikä ratkaisu välttämättä ole aina ympäristöystävällinen. Vääriin paikkoihin jätetyistä huonekaluista ja väärinlajittelusta aiheutuu turhia kustannuksia ja turhaa ympäristökuormitusta.

Huonekalujen hävittäminen tekee hallaa ympäristölle erityisesti niiden sisältäessä haitallisia aineita. Materiaalien kierrättäminen vähentää neitseellisten raaka-aineiden tarvetta ja siten pienentää uusien huonekalujen ympäristövaikutuksia. Luontoon hylättynä kalusteen uusiokäytön mahdollisuus on hukattu.

Laadukkaista materiaaleista valmistetut huonekalut kestävät sukupolvelta toiselle ja meidän mielestämme onkin luonnollista, että kalusteille etsitään mahdollisuuksien mukaan aina uusi koti niiden hävittämisen sijaan. Tuotteiden pitkäikäisyys ja ekologinen valmistustapa ovat olennainen osa vastuullista kuluttamista.

Kahdesti rakastetut kalusteet säästävät luontoa siitäkin syystä, että esimerkiksi 60-luvulla valmistetut huonekalut sisältävät usein lähinnä luonnonmateriaaleja. Luonnonmateriaalit, kuten puu, bambu, villa, hamppu tai erilaiset kivielementit ovat tekokuituja tai muovia ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Mikä Mjuk?

Mjuk on suomalainen vuonna 2019 perustettu yritys, jossa sulava palvelu ja helppous ovat avainasemassa – uskomme modernimpaan ja vaivattomampaan tapaan myydä ja ostaa laadukkaita kalusteita. 

Haluamme tarjota uudenlaisen liiketoimintamallin, joka vähentää uusien tavaroiden ostamisen tarvetta, sekä lisää kulutuskriittisyyttä. Haluamme haastaa käytettyihin huonekaluihin perinteisesti liitetyt mielikuvat nuhjuisista tai kulahtaneista kalusteista ja tarjota aidosti varteenotettavan vaihtoehdon first hand -hankinnoille. Mjukin avulla voit myös vaivatta löytää uuden kodin kalusteillesi muutamalla klikkauksella. Sinun ei esimerkiksi tarvitse kuvata tai kuljettaa kalusteita, kirjoittaa myynti-ilmoituksia tai koordinoida ostajien kanssa.

Uniikki palvelumme on vastaus vertaismyynnin haasteisiin. Toiveena on myös vähentää luontoon hylättyjen kalusteiden, sekä kaatopaikalle päätyvien käyttökelpoisten huonekalujen määrää.

Mjuk on mainittu myös YK:n partnerijärjestö Aim2Flourishin listalla yrityksistä, jotka toiminnallaan edesauttavat kestävää kehitystä.

Muita syitä suosia käytettyjä kalusteita uuden sijaan

  1. Teet huippulöytöjä edullisesti. Erityisesti design-huonekalut, sekä käsin valmistetut kalusteet saattavat uutena maksaa maltaita, eikä niiden hankinta ole välttämättä kaikille mahdollista. Käytettynä saatat löytää esimerkiksi kotimaisten huippumerkkien vastuullisesti valmistettuja tuotteita sopivaan hintaan.
  2. Kierrätetty koti on persoonallinen koti. Yhdistelemällä uutta ja vanhaa luot helposti kokonaisuuden, joka on sinun itsesi näköinen.
  3. Löytämisen riemu – mikä olisikaan hauskempaa, kuin huippudiilin tekeminen?

Pehmein terveisin,

Henna ja koko Mjukin tiimi

Lähteet: Lähde 1, Lähde 2 

Kommentti artikkeliin “Vieraskynä: Second hand -huonekalut ja vastuullisuus

Kommentointi on suljettu