Vuoden vaihteen jälkeen mediassa kohistiin päättyneistä ostolakoista. 

Mikä ihmeen ostolakko ja miksi?

Ostolakossa olleet ihmiset julkaisivat blogipostauksia vuoden vaihteen jälkeen ja kertoivat kokemuksiaan siitä, millaista oli olla ostamatta vaatteita tai mitään vuonna 2019. Ostolakko voi tarkoittaa sitä, että sallittua on ostaa vain ruokaa kun osa antoi itselleen luvan ostaa tavaroita käytettynä, muttei uutena.

Ilmiön taustalla on tavaran määrän ja ilmastoahdistuksesta kertovien uutisten lisääntyminen. Nämä edellä mainitut asiat ovat saaneet ihmiset ajattelemaan omaa ostokäyttäytymistään. Kuluttajalle herää kysymys, mitä minä oikeasti tarvitsen ja haluan? Saatamme ostaa asioita joita emme oikeasti tarvitse impulsiivisesti ilman, että mietimme onko tuotteelle oikeasti käyttöä. Jopa Yle kirjoitti aiheesta artikkelin.

Sillä aikaa kun pikamuoti nauttii häpeällistä toista sijaa saastuttavimpana teollisuuden alana, on kuluttajalla keinonsa vähentää omaa ahdistustaan ja äänestää kukkarollaan. Aino Kämäräinen kertoo blogissaan kuinka: “Opin kieltäytymään. Kun tulee ostoimpulssi, pystyn sanomaan ei.”

Paras tunne, mitä lakosta voi saada itselleen (säästöjen lisäksi) on vapauden tunne. Esimerkiksi vaatekauppaan ei tarvitse mennä, sillä tietää jo, ettei tule ostamaan mitään. Kun säästää omasta ajattelustaan kapasiteettia siitä, mitä minä vielä haluan, jää aikaa sen pohtimiselle, kuka minä olen ja mistä minä oikeasti pidän ja mitä arvostan.

Tämä tunne on tavaraa tärkeämpi.

Seuraavaksi listattuna kerätyt vinkit ostolakon aloittamiseen:

  • Ensimmäiseksi kannattaa miettiä suhdettasi kuluttamiseen, ostatko tunteeseen vai tarpeeseen?
  • Päätä rajat! Kuinka tiukat rajat asetat ostamiselle? Onko käytetyn ostaminen sallittua vai lopetatko kaiken kertaheitolla?
  • Estä sähköpostista suoramarkkinointi välttääksesi houkutuksia.
  • Kun tarve iskee, voitko muokata vanhaa tai penkoa esimerkiksi vanhempien tai isovanhempien ullakoita?
  • Lainaa kaverilta! Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, voit myös pyytää kaverilta lainaan tai järjestää ystävien kesken lainauskerhon!

Suosittelen myös ehdottomasti tutustumaan tarvehierarkia-malliin(buyerarchy), jonka avulla voit miettiä omaa shoppailukäyttäytymistäsi ja käyttää tätä lautasmallin tavoin uuteen ostokäyttäytymisen oppimiseen. 🙂

Omaa ostokäyttäytymistä pohtien,

Sonja


Lue lisää aiheesta esimerkiksi täältä:

https://www.sunnuntaimedia.fi/365-paivan-vaatelakko-onnistunut-vaatelakko/

https://www.lily.fi/blogit/aamupuurolla/vaihtelua-vaatekaappiin-aina-ei-tarvitse-ostaa-uutta/

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/vuoden-ostolakko-muutti-arjen-pysyvasti