Tuntuuko 2nd-hand -joululahja oudolta ajatukselta? Vaikka teemme itsekin mahtavia kierrätyslöytöjä, ja ihailemme kaverin vintage-aarteita, saattaa käytetyn lahjan antaminen ja vastaanottaminen herättää epäilyksiä. Miksi ihmeessä? 

Meidän rekkiläisten mielestä käytetty lahja on ihan täydellinen idea! Tiedät varmasti sen tunteen, kun teet mahtavan 2nd-hand -löydön. Veikkaanpa, että mieleesi muistuu myös jokin kerta, kun olet keksinyt osuvan lahjan läheisellesi. Joten ajattele, mikä riemu syntyisikään kun nämä kaksi fiilistä yhdistetään! 

En väitä, että käytetyn lahjan löytäminen olisi helppoa. Mutta eikös se, että olet nähnyt aikaa ja vaivaa yllättääksesi rakkaasi joulupaketilla, kerro myös lahjansaajalle jotain? 🙂

Uudet tavat tehdä asioita herättävät usein keskustelua, ja joskus myös vastareaktioita. Kannattaa siis vaihdella mielipiteitä jo hyvissä ajoin, ja kysellä mitä mieltä ihmiset ympärilläsi olisivat, jos tänä vuonna lahjat olisivatkin käytettyjä. 

Kysyimme Rekin Instagramissa seuraajiltamme fiiliksiä aiheen tiimoilta. Yli 90%  vastaajista oli sitä mieltä, että käytetty tavara sopii joululahjaksi. 94% haluaisi itsekin löytää käytetyn aarteen lahjapaketistaan. 

Ainoat epäilykset 2nd-hand -lahjan suhteen liittyvät lahjansaajan suhtautumiseen. Sekä meidän, että muiden tahojen herättämä keskustelu kuitenkin osoittaa huolen melko turhaksi, ja käytetyt lahjat ovat toivottuja. 🙂 

Lahjaan liittyy kuitenkin aina riski, oli se sitten upouusi tai käytettynä hankittu. Väitän, että aika moni meistä on vastaanottanut joskus lahjan, joka on unohtunut tai tarkoituksella unohdettu varastojen kätköihin heti joulunpyhien jälkeen. Ei kiva. Se on aikamoista resurssien hukkaanheittämistä: sekä lahjatavaran valmistuksen, että lahjanhankkijan ajan ja varojen kannalta.

Tiivistetysti muutama syy kääriä lahjapaperiin jotain käytettyä:

  • Vastuullisuus ja ekologisuus.
  • Laatu. Jos kyseinen lahja on ollut käytössä ja aikaisemmin, se on varmasti laadukasta tekoa ja siitä on iloa vielä pitkään. 
  • “Rakkaudella ja käsin valittu” lukee meidän Rekin tägeissäkin. Käytettyyn lahjaan tulee käytettyä aikaa, ajatusta ja hieman vaivaa. Mielestäni tämä viestii siitä, ettei kyseessä ole ihan mikä tahansa tuote.
  • Kukkaroystävällinen vaihtoehto. 

Jospa en löydäkkään toiveiden mukaista tuotetta? Siksi rohkaisenkin ryhtymään tähän aarrejahtiin jo aiemmin, mikseipä sitä voisi harrastaa ympäri vuoden! Näin säästyt myös joululahjastressiltä. 😉 Joulunaikaan liittyy harmillisen usein kiire ja rasitus, joten tästä ei kannata ottaa lisäpaineita. Aivan kaikkea ei ole edes mahdollista hankkia käytettynä! Jos löydät edes yhden 2nd-hand -lahjan- huippua! 🙂 Jo sekin, että pohdit kulutustottumuksiasi myös lahjojen ja joulun suhteen, on hienoa ja tärkeää. 

Ja hei – lahjakortti on aina hyvä vaihtoehto. Sillä lahjansaaja saa valittua juuri itselleen sopivat tuotteet. Lahjakorttiostoksille pääset tästä.

Tunnelmallista joulun odotusta!

Toivoo, Hanna