Mikä ihmeen kiertotalous?

Kiertotalous on ympäristölle ystävällisempi talousmalli. Asioiden ostamisen ja omistamisen sijaan, materiaaleja ja tavaroita kierrätetään, uusiokäytetään tai esimerkiksi vuokrataan.

Kiertotaloudessa on vahvasti mukana myös erilaiset palvelut. Hyviä esimerkkejä näistä ovat tori.fi:n kaltaiset sivustot, joilla ihmiset voivat myydä ja ostaa käytettyjä tavaroita. Myös erilaiset vuokrauspalvelut, kuten lainatavara.fi, nostavat päätään. Sen sijaan, että tuote päätyisi roskiin, se voi löytää uuden omistajan tai käyttötarkoituksen kiertotalouden avulla.

Elinkeinoelämän keskusliiton sivuilla kuvaillaan kiertotaloutta seuraavasti:

“Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi.”

Kiertotaloutta toteutetaan yhdessä

Kun ilmasto lämpenee ja luonnonvarat ovat niukassa nostaa yhteistyön voima päätään esiin.

Kiertotalous ei onnistuisi ilman ihmisiä, jotka ovat sitoutuneita kiertotalouden ajatukseen ja asennoituneet siihen oikein. Uuden ajattelun aallonharjalla tiedostetaan, ettei kaikkea tarvitse omistaa itse vaan asioita sekä esineitä voi jakaa, lainata tai laittaa kiertoon.

Digitaalinen vallankumous tekee oman merkittävän osansa kiertotalouden mahdollistamiselle. Tämä on erittäin tärkeää, sillä juurikin teknologian kehittyminen on pienentänyt maailmaa, tuonut ihmisiä ja yrityksiä lähemmäksi toisiaan sekä avannut kanavat tiedon hankkimiseen monista eri lähteistä.

“Kiertotalouden tekee välttämättömäksi maapallon kantokyvyn horjuminen. Maailman väestön määrä kasvaa, luonnonvarat hupenevat ja globaalin keskiluokan nousu merkitsee länsimaisten kulutustottumusten leviämistä. Tämä kehitys on suorassa yhteydessä kiihtyvään ilmastonmuutokseen, joka uhkaa jo ihmiskunnan hyvinvointia.” Lähde.

Miksi kiertotalous on hyvä juttu?

Käyttökelpoista materiaalia tai tavaroita voi käyttää uudelleen pois heittämisen sijaan. Näin ei synny turhaa jätettä kuormittamaan ympäristöä. Uusioraaka-aineiden hankkiminen on usein kalliimpaa kuin kierrätetyn materiaalin käyttö. Omalla kohdalla olen usein huomannut sen, että käytetty tavara on usein myös persoonallisempi ja luonteikkaampi kuin uutena kaupasta ostettu. Erilaisten palveluiden kautta voi tehdä jopa aarrelöytöjä ja usein edulliseen hintaan vielä kaiken lisäksi.

Kiertotalous luo avoimemman kulttuurin ihmisten ja yritysten sekä erilaisten palveluiden välille. Ilman toista, ei olisi toista – tarvitaan molempia osapuolia. Olen leikitellyt romanttisella ajatuksella, kuinka kiertotalous tuo mielestäni ihmisiä lähemmäksi toisiaan. Yhdessä välittäminen hehkuu positiivisesti niiden yhteisöjen ympärillä, jotka puhaltavat yhteen hiileen.

Voisin jopa väittää, että yhdessä välittäminen edistää ihmisen onnellisuutta – oletteko te muut huomanneet saman? 😉

Rekillä minua motivoi Rekin yhteisöllisyys, enkä tarkoita tällä vain työkavereideni kanssa jaettua aikaa, vaan sitä kuinka asiakkaamme ovat mahdollistamassa vaatteiden kiertotaloutta kanssamme. Meillä on paljon asiakkaita, jotka ovat olleet mukanamme ihan alusta asti. On ihana viestitellä ja jutella asiakkaidemme kanssa ja välillä vaihtaa kuulumisia yhteisen missiomme ääreltä: “Kuinka löytää hyvin pidetyille käytetyille vaatteille uusi koti?”

Vaatteiden kiertotalous

“Vaatteiden nopea kierto tekee alasta yhden maailman saastuttavimmista. YK:n mukaan muotiteollisuus on yksin vastuussa kymmenestä prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. Hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä.” Lähde.

Odotellessamme, että teknologia kehittyy niin pitkälle että vaatteen materiaali voidaan kierrättää vielä tehokkaammin kuin nykyään on hyvä suunnata katseet käytettyjen vaatteiden potentiaaliin. Jos et enää itse käytä vaatetta, voisiko joku muu tarjota sille uuden kodin?

Etenkin suomessa on paljon yrityksiä sekä palveluita, jotka ovat erikoistuneet vaatteiden kiertotalouteen. Minusta on aivan mahtavaa, että tämä asia tuntuu olevan jo monelle tutulleni ja ystävällenikin arkipäivää. Monet vaatteet juhlaan ja arkeen hankitaan käytettynä. Näin jää usein vähän ylimääräistä rahaa käytettäväksi vaikka ulkona syömiseen ja leffalippuihin!

Meidänkin asiakaskuntamme kasvaa jatkuvasti ja on mahtavaa huomata kuinka moni ihminen iloitsee käytettyjen vaatteiden palveluista! Varsinkin itseäni innostuttaa monesti kuinka ihania vaatteita meille lähetetään ja riemastuttaa kun tilauksia lähettäessä huomaa kuinka ihanat vaatteet lähtevät uusiin koteihin.

Kiertotaloudesta ja työstä innostuen sekä terkkuja lähetellen,

Sonja