Päivien lämmetessä tässä kevään mittaan monilla on tapana siirtää paksummat talvivaatteet säilöön kesän ajaksi. Itselläni tämä on parhaillaan työn alla ja halusinkin jakaa teille muutamia vinkkejä, joista ihan ensimmäinen tulee tässä: Jos tämä projekti meinaa tuntua liian suurelta urakalta kerralla taklattavaksi, kannattaa se jakaa osiin esimerkiksi useammalle viikonlopulle! Yhtenä viikonloppuna voi hoitaa takit ja toisena kengät, kolmantena neuleet ja viimeisenä asusteet. Samalla voit tuoda kevät- ja kesäkauden vaatteita tilalle.

Karsiminen

Alkajaisiksi vaatteet kannattaa käydä läpi ajan kanssa miettien mille on ollut käyttöä, mille löytyy paikka vaatekaapistasi vielä ensi talvena ja mitkä olisi syytä laittaa eteenpäin joko uuteen kotiin (esimerkiksi Rekin kautta) tai kierrätykseen kunnosta riippuen.

Puhdistus

Niin vaatteet, asusteet kuin kengätkin on syytä puhdistaa huolellisesti ennen säilytykseen siirtämistä, sillä erityisesti likaiset vaatteet houkuttelevat puoleensa tuholaisia. Tämä ei koske pelkästään luonnonkuituisia vaatteita, koska tuholaiset saattavat ravintoa etsiessään vahingoittaa myös keinokuituisia tekstiilejä.

Muista noudattaa tuotteiden pesuohjeita taataksesi vaatteillesi mahdollisimman pitkän käyttöiän. Rekin blogiin aikaisemmin kootuista materiaalioppaista löydät vielä tarkemmat ohjeet eri materiaalien, esimerkiksi nahka– tai villatekstiilien, huoltoon.

Huolto

Vaatteiden käyttöönotto syksyllä on huomattavasti mukavampaa, kun kaikki pienetkin viat on huollettu kuntoon. Tähän sisältyy muun muassa nukan poistaminen vaateharjan tai nukkakamman avulla. Mahdolliset reiät kannattaa parsia ja puuttuvien nappien tilalle ommella uudet. Mikäli et osaa tehdä joitakin korjauksia itse, pyydä apua ystävältä tai vie vaate ammattilaiselle huollettavaksi.

Jalkineet

Myös jalkineet on suositeltavaa puhdistaa ja huoltaa hyvin ennen kesäsäilöön siirtämistä, jotta ne ovat syksyn tullen heti käyttökunnossa. Nahkakenkien kohdalla kannattaa muistaa myös hoitoaineen käyttäminen puhdistuksen jälkeen, jotta nahka ei kuivahda säilytyksen aikana. Suoja-ainetta ei kuitenkaan suositella käytettäväksi, jotta nahka saa hengittää.

Kenkien sisälle kannattaa asetella sanomalehteä tai sopivankokoiset lepolestit, jotta ne pitävät muotonsa säilytyksen ajan. Lisäksi sanomalehti imee kosteutta.

Paras säilytyspaikka kengille on kenkälaatikko, jossa ei ole riskinä, että ne kolhivat muita kenkiä tai litistyvät. Myös kenkäpussi käy. Muovipussiin jalkineita ei kuitenkaan kannata sulkea, koska silloin materiaali ei pääse hengittämään ja pussiin saattaa kertyä kosteutta.

Säilytyspaikka

Paras mahdollinen säilytyspaikka on kuiva ja ilmava tila, jonka lämpötila ei vaihtele. Vaihteleva lämpitila ja ilmankosteus saattavat synnyttää hometta tai epämiellyttäviä hajuja. Myös säilytyspaikan puhtaudesta on hyvä huolehtia, jotta välttyisi tuholaisilta.

Mikäli olet varma, ettei säilytyspaikassa ole vaaraa tekstiilituholaisista, ovat hengittävät ja kankaiset säilytyslaatikot- tai pussit paras vaihtoehto tekstiilejä suojaamaan. Erityisesti nahkatuotteiden kohdalla hengittävyys on tärkeää.

Mikäli säilytyspaikassa on olemassa tuholaisvaara, kannattaa suosia ilmatiiviitä laatikoita tai pusseja. Tällöin on kuitenkin erittäin tärkeää huolehtia, että tekstiili on kuiva säilöön laitettaessa. Varmuuden varalle voit viikata vaatteiden sisään väritöntä silkkipaperia, joka imee hieman kosteutta.

Takit on hyvä säilyttää sopivankokoisella henkarilla pukupussissa. Jos henkari on väärän kokoinen, on vaarana että takin hartioiden muoto kärsii säilytyksen aikana. Myös laatikossa säilöminen on mahdollista, mutta henkarissa roikkuminen ehkäisee rypistymistä ja painaumia.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua ja päästään kaikki kaivamaan kepeämmät kevät- ja kesävaatteet käyttöömme mahdollisimman pian! 😎

Aurinkoisin terkuin,

Mira


Lue lisää oppaita ja vinkkejä vaatteiden huoltoon ja pukeutumiseen täältä.