Tällä viikolla blogissamme vierailee Tyylipuhetta median perustaja Elsa Hietanen. Tässä postauksessa kestävän pukeutumisen puolestapuhuja Elsa jakaa viisi helppoa vinkkiä mieluisan ja arjessa toimivan tyylin löytämiseen.

Oma tyyli on omaan elämäntyyliin sopiva, itselle mieluisa tapa pukeutua.

Oman tyylin tunteminen tuottaa hyvää oloa ja helppoutta arkeesi ja päivittäiseen pukeutumiseen. Kun oma tyylisi on selkeä, on helpompi löytää iloa omista vaatteista ja pitää niistä hyvää huolta.

Oman tyylin tunteminen tekee paljon hyvää myös ympäristölle: vaatteet säilyvät käytössäsi pidempään, luonnonvaroja säästyy ja kuluttamisen tahti hidastuu. Tätä on vaaterakkaus, josta paljon Tyylipuheen kautta puhun.

Konkreettiset viisi askelta kohti omaa ihanaa tyyliä:

1. Määrittele oma tyyli

  • Luo oman tyylin inspiraatiotaulu.
  • Kirjoita sanallinen kuvaus omasta tyylistä.

Näet pukeutumisen inspiraatiota päivittäin: verkossa, lehdissä, somessa. Kun lähdet määrittelemään omaa tyyliäsi, kerää ensin yhteen paikkaan silmääsi miellyttävää tyyli-inspiraatiota (esim. fyysisesti lehdistä leikaten tai sähköisesti Pinterest-tauluun).

Seuraavaksi karsi inspiraatiokuvia. Valitse n. 10 kpl kaikkein mieluisinta kuvaa ja analysoi niiden tyyliä. Millä sanoilla kuvailisit kuvien tyyliä? Mitä yhteisiä tekijöitä inspiraatiokuvissa on?

2. Käy läpi oma vaatekaappi

  • Erottele vaatekaapistasi vaatteet, jotka sopivat tyylisi määritelmään.

Käy läpi omistamasi vaatteet ja tarkastele niitä oman tyylisi määritelmän kautta. Mitkä vaatteet ovat tyylisi mukaisia?

Erottele vaatekaapistasi vaatteet, jotka sopivat tyylisi määritelmään. Et välttämättä löydä tismalleen samoja vaatteita kuin inspiraatiokuvissasi ja se ei tässä kohtaa ole ollenkaan välttämätöntä. Valitse niitä mieluisimpia vaatekaappisi vaatteita, jotka ovat mahdollisimman lähellä tyylisi määritelmää.

Huom! En suosittele vaatekaapin täys tyhjennystä (konmarittamista) kerralla. Vasta, kun oma tyyli alkaa tulla selkeämmäksi, olet valveutuneempi näkemään, mille vaatteille ei enää omassa vaatekaapissa ole käyttöä. Tahraiset ja rikkinäiset kuuluvat roskiin. Hyväkuntoiset voit myydä vaikka Rekin kautta.

Aloita myynti Rekillä täältä.

3. Rakenna oman tyylin univormut

  • Rakenna 1-5 kpl oman tyylin univormuja.  

Tarkastele vaatekaapista erilleen ottamiasi, tyylimääritelmäsi mukaisia vaatteita ja rakenna niistä oman tyylisi univormuja 1-5 kpl. 

Univormu on turva-asu, joka pyrkii vastaamaan kysymykseen: Jos tyylini olisi yksi asu, millainen se olisi. Lisää univormupukeutumisesta Tyylipuheen oppaassa.

Kokeile univormut yllesi, stailaa mieluisaksi ja tee tarvittaessa muutoksia. Pyri muodostamaan asut, jotka tuntuvat mukavalta päällä, miellyttävät silmääsi ja toimivat arjessasi. Lopuksi kirjaa univormut ylös tai ota niistä kuvat.

Huom! Univormupukeutuminen ei tarkoita tiettyjen ammattien virkapukeutumista. Sinun tyylisi univormut voivat olla vapaasti millaisia tahansa. Jos työsi kuitenkin edellyttää pukukoodin noudattamista, voit myös rakentaa eri univormut työ- ja vapaa-ajalle.

4. Ota oman tyylin univormut käyttöön.

  • Käytä rakentamiasi univormuja 1-2 viikkoa.
  • Seuraa, miltä asut tuntuvat.

Joskus ihannetyylimme on sopiva ihanne-elämäntyyliimme, mutta ei tämänhetkiseen elämäämme. Se, toimiiko oma, uudelleenmääritelty tyyli käytännössä, selviää parhaiten kokeilemalla.

Käytä oman tyylin univormujasi 1-2 viikkoa ja seuraa, miltä ne tuntuvat arjessasi. Parhaassa tapauksessa tulet huomaamaan, miten päivittäinen pukeutuminen helpottuu. Tiedät aina, että vaatekaapistasi löytyy varmat yhdistelmät päiväsi menoihin.

Jos näiden viikkojen aikana huomaat, että rakentamasi asut eivät olekaan sinun tyyliäsi, palaa ihannetyylisi määritelmään sekä univormuihisi. Ole yhä realistisempi määritelmässäsi ja tee muutoksia, jotta oma tyylisi olisi vielä paremmin sinun tyylisi.

Muista! Mikään ei estä sinua sekoittamasta univormujasi päivittäisessä pukeutumisessa muihin vaatteisiin tai keskenään. Univormupukeutumisen hienous on se, että sinulla on selkeys oman tyylin mukaisista asuista, mutta samaan aikaan vapaus olla luova.

5. Luo ostoslista

  • Kirjaa vaatekaappisi puutteet ylös ostoslistaksi.
  • Ole pitkäjänteinen etsimään parasta mahdollista versiota vaatteesta.

Kun opit tuntemaan oman tyylisi paremmin, tulet huomaamaan, että et välttämättä halua enää paljoa uusia vaatteita. Haluat niitä tiettyjä, oikeita vaatteita.

Voi olla, että jo käydessäsi läpi omistamiasi vaatteita ja rakentaessasi univormuja huomasit, että vaatekaapistasi puuttuu olennaisia osia. Nimeä nämä puutteet ja kirjaa ne ylös ostoslistaksi.

Kannustan olemaan pitkäjänteinen etsimään parasta mahdollista versiota puuttuvasta vaatteesta. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin ja satsaa aina laatuun: materiaaleihin, ajattomuuteen ja istuvuuteen. Vain silloin vaate todella palvelee käytössäsi.

Löydä laadukkaat vaatekappaleet ekologisemmin ja edullisemmin second handina.

Lopuksi

Lupaan, että nämä askeleet tulevat auttamaan sinua tuntemaan oman tyylisi. Toivon, että oma tyylisi voisi tuottaa sinulle helpotusta, iloa ja voimaa päivittäiseen pukeutumiseen. Tyyli on ihana asia – muista nauttia siitä!

Aurinkoisin terveisin,

Elsa

Tyylipuhetta media

Tyylipuhetta on vaikuttava tyylimedia, josta jokainen tyylityyppi voi löytää inspiraatiota ja ideoita omalle tyylimatkalleen. Tyylipuhetta jakaa tavallisten ihmisten ainutlaatuisia tyylitarinoita, neuvoo univormupukeutumiseen sekä kannustaa oman tyylin tuntemiseen ja vaaterakkauteen.

Elsa Hietanen on brändimuotoilija ja Tyylipuhetta median perustaja.

Tutustu Tyylipuheen verkkosivuihin ja seuraa Instagramissa.

 

Julkaistu kategoriassa Opas. Luo kirjanmerkki tästä: permalink.