Vihdoin on tarpeeksi viileää, että saa kaivaa lämpöiset villakangastakit käyttöön! Ennen käyttöönottoa kannattaa kuitenkin tehdä kausihuolto, jos se on päässyt keväällä unohtumaan – kokosin teille pikavinkit, miten homma hoituu!

Vinkit villakangastakin huoltoon:

  • Tuulettamisella pääsee jo pitkälle. Villa puhdistaa itse itseään, ja esimerkiksi hajut lähtevät näppärästi ihan vain tuulettamalla, eikä läheskään aina pesua tarvita. Säännöllisyys on kaiken a ja o, niin tuoksut eivät pääse pinttymään. Ripusta takki vaikkapa viikottain tuulettumaan raikkaaseen ilmaan.
  • Siisti nukkaantuneet kohdat villakammalla. Esimerkiksi hihansuut ja -aluset on hyvä käydä välillä nukkakammalla läpi, sillä ne nukkaantuvat käytössä helpoiten.
  • Pölyt ja irtolika lähtevät käyttämällä vaateharjaa.
    • Harjaa villakangastakki tasaisen alustan päällä materiaalille sopivalla vaateharjalla.
    • Käytä harjaa kahteen suuntaan, jotta pölyt lähtevät tehokkaammin irti villakankaasta – ensin ‘vastakarvaan’ ja lopuksi materiaalin myötäisesti.
    • Psst! Villakangastakista saattaa leijailla paljonkin pölyä, joten ota tämä huomioon kodin huoltospottia valitessa.
  • Rypyt silenevät kosteassa – vie villakangastakki hetkeksi vaikkapa kosteaan kylppäriin, tai höyrytä takki läpi.

Kääk! Takissa on tahra!

Koita ensin, lähtisikö tahra ihan vain harjaamalla. Usein irtolikaan tämä tepsii, eikä takkia tarvitse turhaan pestä. Jos tahra on kuitenkin imeytynyt kankaaseen, sitä voi koittaa hellästi puhdistaa.

Tee hellävaraisesta saippuasta pesuliuos ja painele tahrakohtaa kostutetulla liinalla, tai harjaa pintaa kevyesti hammasharjalla, kunnes lika irtoaa. Varo ylimääräistä hankaamista, ettei villa ala huopumaan. Muista lopuksi puhdistaa pesuaine huolellisesti pinnasta, ja painele ylimääräinen kosteus kohdasta pois. Anna takin kuivua loppuun ilmavassa paikassa.

Psst! Jos päädyt pesemään pintaa, kannattaa koko takin harjaus tehdä vasta tahranpoiston jälkeen.

Mikäli tahranpoisto ei tepsi kotikonstein, tai takin vuorikangas kaipaa freesausta, kannattaa takki viedä pesulaan.

Villakangastakin säilytys

Säilytä villakangastakkia viileässä ja kuivassa tilassa. Valitse takille oikeanlainen henkari, joka tukee mallia, eikä esimerkiksi venytä takkia ajan saatossa pilalle. Voit myös viikata takin ilmavasti säilöön.

Säilytyspussissa parhain materiaali on puuvilla, joka hengittää ja suojaa hieman valolta. Jos vaatepussisi tai säilytyslaatikkosi on muovipohjaista materiaalia, kannattaa tuplatsekata, että villakangastakki on varmasti kuiva ja puhdas.

Psst! Vaatetuholaiset iskevät nimenomaan eläinperäisiin materiaaleihin, joten varmista, että olet suojannut vaatteesi niiden varalta.

Toivottavasti näistä ohjeista oli apua! Jos sinulta puuttuu vielä tämä vaatekaapin luottotakki, niin valikoimamme villakangastakit löydät täältä. Ja jos innostuit vaatteiden huollosta tai jäit kaipaamaan lisäinfoa, suosittelen kurkkaamaan Arkive Ateliérin sivut! Aivan superhyvät tietopaketit niin villakangastakkien, kuin muidenkin vaatteiden huoltoon – sieltä on tietoa ammennettu tämänkin postauksen tekemiseen <3

Syysterkut Rekkilästä, ja tsemppiä pimenevään marraskuuhun ☀️

<3 Oona


Julkaistu kategoriassa Opas. Luo kirjanmerkki tästä: permalink.