Nilkkurit ja muut syyskengät alkavat juuri löytää tiensä pois kaappien perimmäisistä nurkista. Lepäämään pääsevät vuorostaan balleriinat ja muut kevyet kesäkengät. Siksi onkin oiva aika virkistää muistia, miten rakkaat kengät saadaan pysymään hyvinä myös tulevia välikausia varten.

 

Syksyn mukana saapuvat kauniit syksyn värit, mutta myös haasteelliset vesikelit. Erityisesti kosteus koettelee kenkiämme. Kukapa ei haluaisi, että kengät kestäisivät mahdollisimman pitkään? Varsinkin jos ne ovat aivan ihanat. Muutamilla vinkeillä rakkaat kengät voivat saada huomattavasti pidemmän eliniän. Pieni opas kenkien huoltoon, olkaa hyvät.

1. Puhdistaminen

Muistitko puhdistaa kengät ennen kuin laitoit ne kaappiin odottamaan syksyä? Varsinkin jos puhdistus unohtui, kannattaa kengät siistiä kunnolla ennen käyttöönottoa. Jos kenkiesi puhdistamiseen voi käyttää sientä, kannattaa hankkia sieni jossa ei ole kemikaaleja, koska kemikaalit voivat vaurioittaa kengän materiaalia. Esimerkiksi mokkanahkaisia kenkiä varten on suositeltavaa hankkia kenkäharja, jolla kengät saa harjattua puhtaaksi. Monet suosittelevat hevosen jouhista tehtyä harjaa.

 

2. Oikeanlaiset hoitoaineet

Eri materiaalit vaativat omanlaisensa hoitoaineet, joten kannattaa olla tarkka varsinkin nahkakenkien kanssa. Mokka- ja tavallinen nahka vaativat eri aineet suojaukseen. Suojasuihkeet eivät myöskään kestä koko kautta, vaan niitä tulee lisätä säännöllisesti kenkiin. Mitä ahkerammin käytät samoja kenkiä, sitä useammin niihin tulisi lisätä suojasuihketta. Suojasuihkeissa on usein merkinnät kertomassa, mille materiaalille ne sopivat.

 

3.Kuivata huoneenlämmössä

Kengät kastuvat syksyllä – se on ylitsepääsemätön fakta. Erityisesti nahkakenkien kuivaamisessa tulee olla tarkka. Mikäli nahka kuivuu liian nopeasti, se voi lohkeilla tai vetäytyä väärään muotoon. Muista kuivata nahkakengät aina huoneenlämmössä ja suojattuna auringonvalolta. Nahkakenkien tulee antaa kuivua täysin kuiviksi ennen käyttöä.

 

 

4. Anna kengille välipäivä

Lempikenkiä tekisi mieli käyttää päivittäin. Anna niille kuitenkin hieman lepotaukoa käytön jälkeen. Suositeltavaa olisi, että kenkiä ei käytettäisi kahta päivää peräkkäin. Näin päivän aikana kertynyt kosteus pääsee haihtumaan kengän sisältä, ja saat pidennettyä kenkien käyttöikää. Mikäli kosteus ei pääse haihtumaan, saattaa se imeytyä kenkien saumoihin, mikä vaikuttaa kenkien kestävyyteen. Kaapissa kannattaakin olla vähintään kahdet hyvät nilkkurit, jotta kengät saavat tarvitsemansa lepopäivän.

 

 

5. Kulutusosien vaihto

Muista vaihdattaa ajoissa uudet korkolaput ja pohjat, jotta kosteus ei pääse niin helposti kenkien sisään. Hyväkuntoinen korkolappu estää koron päälimateriaalin kulumista, samoin kuin pohja suojaa kengän alareunoja. Jos kengissä on ohuet pohjat, tai ne ovat nahkaa, kannattaa miettiä pitäisikö niihin laitattaa kumipohja ennen käyttöönottoa. Varsinkin jos kenkiä haluaa käyttää ulkona, on nahkapohja hyvin nopeasti pilalla. Kengän sisällä olevat pohjalliset kannattaa myös vaihtaa aika ajoin kaikkiin kenkiin, sillä ne antavat kengälle lisää elinikää ja jaloille ja selälle tukea askellukseen. Pohjalliset tulee valita kenkien käyttötarkoituksen mukaan; juoksulenkkareille ja korkokengille löytyy omansa.

 

 

Näillä vinkeillä syyskenkäsi näkevät vielä seuraavankin syksyn! Jos kuitenkin kenkäsi alkavat olla tiensä päässä, käy tutustumassa Rekin kenkävalikoimaan ja löydä uudet lempparisi! Naisten kengät >

 

Aurinkoista syksyä!

– Sanni

Julkaistu kategoriassa Opas. Luo kirjanmerkki tästä: permalink.