Onko sulle koskaan käynyt niin, että heität neuleesi pesuun ja pyykkiä ripustaessa odottaakin ikävä yllätys? Lempparivillapaita onkin kutistunut ihan pikkiriikkiseksi!

Neuleet, ja varsinkin villaneuleet, vaativat tarkkuutta huollon ja puhdistuksen suhteen. Mistään ydinfysiikasta ei kuitenkaan ole kyse, eikä esimerkiksi kashmir- tai mohairneuletta kannata vaivalloisten huoltotoimenpiteiden pelossa jättää hankkimatta. Oikeastaan – päin vastoin! Hellällä huollolla nämä materiaalit kestävät, lämmittävät ja ihastuttavat todella pitkään.

Oona kirjoitteli tovi sitten villakangastakkien huollosta, ja oikeastaan kaikki kohdat pätevät myös neuleiden kohdalla: tuuleta, höyrytä, harjaa ja putsaa.

Puhdistus

Ennen kuin ryhdyt hommiin, kurkkaa pesulappu ja tutki, mistä villasta vaate on valmistettu. Osa neuleista saattaa kestää varsin hyvin tavallisen konepesun (HUOM! Hellävaraisella ohjelmalla – useimmista koneista löytyy villa- ja/tai käsipesuohjelma!). Vaikeimmat tahrat kannattaa käsitellä etukäteen esimerkiksi sappisaippuan avulla, ja tämän jälkeen pesuaineeksi valita villapesuaine. Niitä löytyy aivan tavallisista marketeistakin, ja usein ne ovat käypiä myös silkkivaatteille. Jos neuleessa on vain yksittäinen tahra, pelkkä paikallinen pesu sappi- tai marseillesaippualla on riittävä.

Äkkiseltään saattaisi luulla, että harva pesuväli tekee neuleesta tunkkaisen. Kuten Oonakin kertoi omassa postauksessaan, villa on itseasiassa likaahylkivää ja jopa itse itseään puhdistava luonnonkuitu, joten pelkkä tuuletus ihan oikeasti riittää! 🙂

Jos neuleen kuitenkin joutuu pesemään tai se kastuu, muista muotoilla se malliinsa kosteana ja kuivattaa tasolla. Villa on märkänä painavaa, joten henkarissa tai pyykkinarulla se venähtää ikävästi. Jos peset neuleen käsin, vältä turhaa liuottamista, hankaamista ja vääntelyä.

Älä säikähdä nyppyjä

Erityisesti uudessa neuleessa saattaa näkyä nukkaa melkein joka käyttökerran jälkeen. Se johtuu villan kuitujen nousemisesta pintaan, ja laantuu ajan kanssa. Kaikkein pehmeimpiin neuleisiin, kuten kashmiriin nousee nukkaa enemmän, kun taas sileään ja tiheään merinovillaan. Nukan saa pois kampaamalla, ja näitä villakampoja löytyy jo ilahduttavan monesta vaatekaupastakin! Yksi niksi on myös varovaisesti ja miedolla lämmöllä silittäminen. Tämä tiivistää kuituja, jolloin nukkaa pitäisi ilmestyä vähemmän.

Säilytys

Neuleita ei kannata säilyttää henkarilla jo aiemmin mainitun venymisen vuoksi. Viikkaus ja väljähkö hyllypaikka vaatekaapista sopivat neuleelle paremmin.

Kun neule ei ole aktiivisessa käytössä esimerkiksi kesällä, se kannattaa ensin huoltaa ja sujauttaa sitten ilmatiiviiseen säilytyspussiin. Pussi suojaa vaatteita ikäviltä turkiskuoriaisilta, joita esiintyy erityisesti vanhoissa taloissa.

Itselläni on yksi neule, jota olen onnistunut huoltamaan ja varjelemaan niin hyvin, etten ole pessyt sitä kertaakaan! Neule on ollut minulla noin pari vuotta, ja lähes viikottaisessa käytössä kovimpia hellejaksoja lukuunottamatta. En ole edes aivan joka käyttökerran jälkeen viitsinyt tuulettaa sitä, mutta tuuletus ja kampaaminen ovat kuitenkin olleet ainoat suorittamani huoltotoimenpiteet – aika hyvin! 🙂

Loppuun vielä pari vinkki vitosta, mistä tunnistat luottoneuleen:

No se pesulappu! Ei ainoastaan pesuohjeiden, vaan myös materiaalien kannalta. Villaakin on monenlaista: kashmir, mohair, alpakka… Niistä löytyy kattava infopaketti tästä parin vuoden takaisesta materiaalioppaasta! Tekokuitu ei ole aina pahasta! (Ok, itse en hankkisi 100% akryylineuletta.) Luonnon- ja tekokuituja sekoitellaan, jotta molemmista saadaan esiin parhaat puolet. Jos esimerkiksi neuleesta löytyy myös polyamidia, se tekee vaatteesta kestävämmän. Tsekkaa myös materiaalien prosenttiosuudet. Hyväksi nyrkkisäännöksi voisi sanoa, että laadukkaassa neuleessa on vähintään puolet luonnonkuituja.

Neuleen malli, väri, kuosi. Tämä pätee tottakai myös kaikkiin muihinkin vaatteisiin! Hanki sellainen neule, jonka voit yhdistää mahdollisimman moneen sinulta jo löytyvään alaosaan ja kokonaisuuteen.

Lämpöä ja pehmeyttä kaamosaikaan! <3

Toivottaa,

Hanna