Kevät alkaa olla aivan nurkan takana, mikä tarkoittaa, että vihdoin saa kaivaa tennarit ja kevyemmät nilkkurit esiin kaapin perukoilta. Parasta keväässä ovat erityisesti värikkäät ja vaaleansävyiset kengät, mutta niiden huolto meinaa tuottaa toisinaan päänvaivaa. Siksipä halusin jakaa muutaman vinkin, joiden avulla lempparikenkäsi pysyvät hyvässä kunnossa loskasta ja katupölystä huolimatta.

Suojaus

Ensimmäinen askel kenkien huollossa on ehdottomasti huolellinen suojaus likaa ja kosteutta vastaan. Tämä pätee kaikkiin kenkiin materiaalista riippumatta, mutta varmista aina, että käyttämäsi aine on juuri sinun kenkiesi materiaalille sopivaa. Suoja-ainetta kannattaa käyttää aina heti uusien kenkien pintaan ja jatkossa sitä voi lisätä säännöllisesti käyttötarpeesta ja keleistä riippuen.

Säännöllinen huolto

Säännöllisen huollon avulla kenkiin ei pääse kertymään pinttynyttä likaa, joka on kevyttä pölyä huomattavasti vaikeampi poistaa. Kengät olisikin suositeltavaa puhdistaa jopa viikottain, mutta aina parempi jos pölyn ja lian harjaa pois saman tien, jotta se ei ehdi pinttyä pintaan kiinni. Kenkäharja on todella edullinen ja kannattava investointi, sillä sen avulla pölyt harjaa pois käden käänteessä.

Puhdistamisen lisäksi kannattaa myös tuulettaa kenkiä ja mahdollisia irtopohjallisia tarpeen vaatiessa, jotta niihin ei pinty ikäviä hajuja. Irtopohjalliset voisi tuulettaa jopa päivittäin, jotta mahdollinen kosteus pääsee haihtumaan kengistä.

Pesu

Mikäli kenkiin on päässyt kertymään enemmänkin likaa, saattaa huolellisempi pesu olla paikallaan. Vesipesu voi kuitenkin kuluttaa joitakin materiaaleja ja osa kengistä ei yksinkertaisesti kestä kovakouraisempaa pesua, mistä johtuen säännöllisestä huollosta kannattaa todella huolehtia. Nahka- ja mokkakenkien puhdistuksesta voit lukaista tarkemmin Rekin nahkaa käsittelevästä materiaalioppaasta. Vinkkejä kangaskenkien käsin pesuun tulee sen sijaan tässä:

  1. Harjaa isoimmat liat pois kenkäharjalla.
  2. Pese kengät ämpärissä tai lavuaarissa joko huuhtaisemalla tai upottamalla ne kokonaan veteen. Huomioi kuitenkin se, että kenkien liimaukset eivät yleensä siedä pitkää liottelua.
  3. Liasta riippuen voit pestä kengät pelkällä vedellä tai käyttää materiaalille sopivaa neutraalia pesuainetta.
  4. Hiero liat pois hellävaraisesti esimerkiksi sienellä.
  5. Anna kenkien kuivua kunnolla huoneenlämmössä ja huolehdi tämän jälkeen niiden suojaamisesta.

Muista perehtyä tapauskohtaisesti kenkien pesuohjeisiin ja noudata niitä!

Korjaus

Tarpeen vaatiessa kannattaa kenkiä käyttää myös suutarilla huollossa, jotta niistä riittää iloa mahdollisimman pitkään. Useat suutarit korjaavat niin haljenneet kumipohjat tennareista, kuin kuluneet korkolaput nilkkureista. Suosittelisin piipahtamaan suutarin juttusilla aina ennen kuin tuomitset lempikenkäsi tyystin käyttökelvottomiksi. 🙂

Tässäpä vielä tiivistettynä kaikki tärkeimmät pointit, joiden avulla huolehtia kengistäsi parhaalla mahdollisella tavalla:

  • Suojaa kaikki kenkäsi aina uutena ja säännöllisesti käytön aikana.
  • Poista lika ja pöly aina hetimmiten.
  • Anna kenkien kuivahtaa, tuulettua ja levätä silloin tällöin.
  • Kuivaa kengät aina huoneenlämmössä.
  • Vie kengät ajoissa suutarille, jos tarvetta on.

Eipä muuta kuin kevein jaloin kevääseen! 🙂

Terkuin,

Mira


Lue myös:

Materiaaliopas: Nahka