Harvemmin saman malliset vaatteet imartelevat kaikkia vartaloita. Toiselle jokin vaate sopii paremmin kuin toiselle. Tunnistamalla oman vartalotyyppisi on hyvin istuvien vaatteiden ostaminen helpompaa ja voit helpommin korostaa omia parhaita puoliasi. Seuraavilla vinkeillä selvität oman vartalotyyppisi ja millaiset vaatteet sopivat vartalollesi parhaiten. Pidäthän kuitenkin mielessä, että oma fiilis ja tyyli ovat yleisiä vartalotyyppejä tärkeämpiä! <3 Vinkit ovat tarkoitettu ainoastaan helpottamaan mieluisien vaatteiden etsintää.

Mikä vartalotyyppi olen?

Yksinkertaisimmillaan vartalotyypit jaetaan viiteen eri tyyppiin. Näitä ovat Y, H, A, X ja O. On myös mahdollista kuulua kahteen eri vartalotyyppiin, jolloin täytyy ottaa huomioon kahdelle tyypille soveltuvat pukeutumisvinkit. Voit asettua kokovartalopeilin eteen ja halutessasi käyttää mittanauhaa apuna. Kysy itseltäsi esimerkiksi seuraavat kysymykset:

  • Ovatko hartiat leveämmät kuin lantio?
  • Onko vyötärö melkein yhtä leveä kuin lantio?
  • Onko vyötärönympärys leveämpi kuin lantio ja hartiat?

Tunnistatko itsesi joksikin näistä:

Y-vartalo: Rintava tai leveät hartiat, kapea vyötärö ja lantio, litteä takamus, hoikat, pitkät jalat. Hartiat ja/tai rinta ovat mitoiltaan leveämmät kuin lantio.

H-vartalo: Hartiat ja lantio samankokoiset, pienet rinnat, ei selkeää vyötäröä, hoikat ja pitkät jalat. Vyötärönympäryksen mitalla ei ole merkittävää eroa hartioiden ja lantion mittaan.

A-vartalo (päärynävartalo): Kapeat hartiat, pienet rinnat, kapea vyötärö, leveä lantio, paksut reidet, jalat melko lyhyet. Lantio on mitoiltaan leveämpi kuin rinta ja hartiat.

X-vartalo (tiimalasivartalo): Rintava, kapea vyötärö, leveä lantio, jalat melko lyhyet. Vyötärömitta on selkeästi pienempi kuin hartia- ja lantiomitta.

O-vartalo (omenavartalo): Rintava ja vatsakas, pyöreähkö takapuoli, vyötärölinja lähellä rintaa, hoikat sääret. Vyötärönympäryksen mitta on isompi kuin hartioiden ja lantion mitta.

Millaiset vaatteet vartalotyypilleni sopivat?

Nyt kun vartalotyypit ovat selvillä, on aika selvittää millaiset vaatteet pukevat kunkin tyypin muotoja parhaiten. Alla olevilla vinkeillä voit poimia Rekin valikoimasta omalle vartalollesi sopivat vaatteet. Kaikille vartalotyypeille löytyy varmasti jotakin.

Y-vartalo

Kuvan tuotteet löydät jutun lopusta.

Suosi: Kokonaisuuden tasapainottamiseksi Y-tyypin tulisi viedä huomio hartioista lantiolle ja sääriin. Yläosassa kannattaa suosia siis yksinkertaisuutta, tummia sävyjä, raglanhihoja, hihattomia paitoja, pitkiä huiveja tai riipuksia, v-päänteitä ja kevyitä kankaita. Alaosaa voi korostaa kapeilla housuilla (esim. pillifarkut) tai hameella, vaaleilla väreillä, kuoseilla ja yksityiskohdilla.

Vältä: Yläosissa kuviot, suuret kaulukset, taskut sekä venepääntiet

H-vartalo

Kuvan tuotteet löydät jutun lopusta.

Suosi: H-tyyppi voi huoletta suosia kerrospukeutumista. Yläosaan käyvät hyvin vaakaraidat, kuosit ja röyhelöt, mutta myös pelkistetyt linjat. Alaosiksi sopivat esimerkiksi suorat housut, suora hame tai boyfriend-farkut mieluiten normaalivyötäröllä. Muotoja alaosaan voi tuoda kuoseilla ja poimuilla tai laskoksilla.

Vältä: Vartalonmyötäisyys ja vyötäröä korostavat yksityiskohdat

A-vartalo

Kuvan tuotteet löydät jutun lopusta.

Suosi: A-tyypin kannattaa valita tumma alaosa ja ohjata huomio näyttävämpään yläosaan. Päinvastoin kuin Y-vartalo päärynävartaloinen voi suosia yläosissa paksuja kankaita, olkatoppauksia, erikokoisia kauluksia, kuoseja, vaaleita värejä ja laskoksia. Alaosiksi käyvät esimerkiksi tummat suoralahkeiset housut tai leveähelmaiset hameet.

Vältä: Laajat ja syvät pääntiet, pillihousut, kynähameet ja paitoja, joiden pituus loppuu leveimmälle kohdalle

X-vartalo

Kuvan tuotteet löydät jutun lopusta.

Suosi: Tiimalasivartaloinen tuo parhaita puoliaan esiin korostamalla kapeaa vyötäröään. Vyötäröä korostavat esimerkiksi muotoon leikatut ja kietaisumalliset yläosat, joissa pyöreä tai v-aukkoinen pääntie. Yläosan materiaaleissa kannattaa suosia joustomateriaaleja sekä pehmeitä ja laskeutuvia kankaita. Asusteiksi sopivat pienet korut. Parhaiten X-tyyppiä pukevat korkeavyötäröiset housut suoralla tai levenevällä lahkeella.

Vältä: Pillifarkut, kynähameet, muodottomat vaatteet, jäykät kankaat ja paksut neuleet

O-vartalo

Kuvan tuotteet löydät jutun lopusta.

Suosi: Yläosaksi omenavartaloisen kannattaa valita esimerkiksi vartaloa kevyesti myötäilevä tunikamallinen neule, pusero tai jakku, jossa ryhdikäs hartialinja, pyöreä tai v-pääntie ja ¾ -hihat. Hyviä materiaaleja yläosassa ovat kevyet kankaat, jotka ovat hillitysti kuvioitu. Alaosaksi käyvät kapeat housumallit, polvimittaiset mekot sekä housut, joissa ¾ -lahkeet. Ylä- ja alaosan yhtenäinen väritys luo tasapainoisemman ja pidemmän vaikutelman.

Vältä: Liian pienet ja kireät vaatteet, vaakaraita, ruutu tai pyöreät kuosit, pillihousut, pikkuprintit ja trikookangas.

Toivottavasti yllä olevat vinkit auttavat tunnistamaan kaupasta ne omalle kropalle sopivimmat vaatteet. Pukeutumista ei tarvitse kuitenkaan ottaa liian vakavasti. Kaikkein tärkeintä on se, millaisissa vaatteissa itse parhaiten viihtyy ja tuntee itsensä itsevarmaksi 😊.

Tätä tietä löytöjä tekemään.

Aurinkoista kevättä!

Toivoo,

Niina


Kuva 1: Pusero, housut, kengät, koru

Kuva 2: Takki, pusero, farkut, kengät

Kuva 3: Neule, hame, kengät, huivi

Kuva 4: Mekko, kengät, laukku

Kuva 5: Paita, housut, kengät, laukku

Lähteet

Lähde 1, Lähde 2, Lähde 3,  Lähde 4, Lähde 5

Julkaistu kategoriassa Opas. Luo kirjanmerkki tästä: permalink.

Kommentti artikkeliin “Näin selvität oman vartalotyyppisi ja sille sopivat vaatteet

Kommentointi on suljettu