Ideaalitilanne olisi, että suosikkineuleemme, lempparitakkimme ja luottofarkkumme kestäisivät käytössämme aina. Joskus (tai vähän useamminkin) saattaa kuitenkin käydä niin, että housut repevät (yleensä, kun olet jo ehtinyt lähteä kotoa) tai paidan kainaloon tulee reikä. Mitäs sitten tehdään?

Ensimmäinen vinkki tietenkin on helppo arvata: korjaa se. Jos et itse osaa, pyydä apua tai käy ompelijan tai suutarin juttusilla. Ratkenneet saumat ja irtoilevat napit ovat helppoja nakkeja, mutta isommat reiät kinkkisempiä. Voisiko koko vaatteen muotoa muuttaa? Voisiko mekosta, jonka kaulus repesi ärsyttävästi, saada pätkäistyä hameen? 

Jos mitään ei ole enää tehtävissä vaatekappaleen pelastamiseksi, onkin katsottava asiaa hiukan laatikon ulkopuolelta. Esimerkiksi lempibändipaitasi voi saada uuden elämän, jos leikkaat printin irti ja aplikoit sen vaikkapa farkkutakkiin tai kangaskassiin. Puserosta, jossa on upea kuosi, voisi saada myös persoonallisen taulun tai vaikka tyynynpäällisen. Hajonneen neuleen voi purkaa, ja langasta neuloa ihanan muhkean pipon. Trikookangasta voisi hyödyntää trendikkäissä hiusdonitseissa, puuvillaa kestovanulapuissa ja niin edelleen. Suosikkisovellukseni Pinterest rientää tässäkin aiheessa apuun, sieltä ei nimittäin ideat ihan heti lopu kesken!

Jos et ole käsityöihmisiä, mutta et haluaisi heittää rikkinäisiä tekstiilejä hukkaan, on onneksi olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin ryhtyä tuunailijaksi. Lähes kaikista kaupungeista löytyy jokin taho, jolle lahjoittaa itselle tarpeettomat, rikkinäiset tekstiilit. Ne voivat päätyä jonkun toisen käsitöihin vaikka kangastilkuiksi tai matonkuteiksi, eläinsuojeluyhdistykselle pesätarpeiksi tai korjauksen jälkeen vielä jonkun toisen vaatekaappiin. Siivousrättejä muuten tarvitsee jokainen, ja siihen tarkoitukseen rei’ällinen sukka on oikein passeli. 😉 

Osasta vaatteista voidaan hyödyntää niiden sisältämät kuidut. Tällöin esimerkiksi polyesteri- ja puuvillavaatteet voivat päätyä uusintakierrokselle joko vaateteollisuuteen tai vaikkapa täyteaineksi. Onneksi teknologia kehittyy huimaa vauhtia, ja uusia innovaatioita syntyy – toivottavasti pian pystyisimme kierrättämään myös muita kuituja menestyksekkäästi.

Jos tilanne on aivan toivoton, eikä vaatteessa ole mitään hyödynnettävissä, on kaatopaikan sekajäte viimeinen osoite.

Fakta on, että vaatteiden valmistukseen kuluu suuret määrät resursseja. Olisi mahtavaa, jos näitä resursseja ei heitettäisi hukkaan, vaan vaatteet pysyisivät käytössä niin kauan, kuin vain mahdollista. Kun siis hankit uusia vaatteita, varmista, että kyseessä on ns. lempivaate, jota haluat käyttää uudelleen, uudelleen ja uudelleen. <3 Pidä siitä huolta, kuin hyvästä kaveristasi, korjaa tarvittaessa. Ja kun aika on, kierrätä se oikein! 🙂

Ihanaa syksyn jatkoa <3

Terkuin,

Hanna


Julkaistu kategoriassa Opas. Luo kirjanmerkki tästä: permalink.