Taas olisi aika palata Rekin materiaalioppaan pariin, jossa käsitellään tällä kertaa nahkaa. Materiaalina nahka on erittäin monipuolinen ja hyvin hoidettuna nahkatuotteet kestävät helposti useita vuosia. Nahan pinta elää ja muuttuu vuosien saatossa, mikä tekee vanhoista nahkatuotteista erityisen persoonallisia ja siksi täydellisiä second hand -aarteita. Lisäksi nahka on hengittävä ja mukautuva materiaali.

Yleisimmin vaatteissa ja kengissä käytetty nahka on lehmännahkaa, mutta tämän lisäksi käytetään myös sian-, lampaan-, vuohen- ja poronnahkaa. Myös kalannahkaa käytetään erilaisissa asusteissa, kuten laukuissa ja koruissa.

Erityyppiset nahat

Nahkaa käsittelemällä voidaan saada joko tavallista nahkaa, nupukkia tai mokkaa. Tavallinen nahka on sileää pintanahkaa, joka on kestävintä. Nahan pintapuolta hiomalla saadaan pehmeää ja mokkamaista nupukkinahkaa. Mokkanahka taas on nahan sisäpuolelta saatua pehmeää nahkaa. Sekä mokka että nupukki ovat tavallista nahkaa arempia kosteudelle ja herkempiä likaantumaan.

Nahan hoito

Kuten aikaisemmin mainitsin – nahkatuotteet kestävät helposti useita vuosia, mutta tämä edellyttää, että niitä on hoidettu oikein. Pienellä vaivannäöllä saat suosikkilaukkusi tai kirpputorilta löytämäsi vintage-nahkatakin säilymään hyvänä vielä pitkään! Erityisesti kenkien huoltaminen on tärkeää, sillä ne joutuvat kovalle käytölle syksyn loskakeleissä tai suolatuilla talviteillä.

Tavallisen nahan huollossa pääsee pitkälle, kun kotoa löytyy nahalle sopiva lankki, rasva tai vaha sekä suojaava kylläste. Ensimmäinen askel on puhdistaa pinta kostealla rätillä tai kenkäharjalla. Tämän jälkeen levitetään lankki, joka onnistuu helpoiten pehmeällä rätillä tai esimerkiksi vanhan parittoman sukan avulla. Lankin tai rasvan tarkoituksena on pehmentää nahkaa ja ehkäistä kuivumista ja halkeilua. Lankin kuivuttua, kiillota pinta pehmeällä rätillä tai harjalla. Viimeistele suojaavalla kyllästeellä, joka tekee pinnasta paremmin vettä hylkivän. Muista kuitenkin, että suoja-aine kuluu käytössä ja siksi erityisesti kengät tulisi käsitellä säännöllisesti.

Huolellisesta suojauksesta huolimatta nahkakenkien käyttöä kannattaa välttää vesikeleillä, elleivät ne ole erityisesti vedenpitäviksi kyllästetyt. Mutta mikäli nahkakenkäsi sattuvat kastumaan, älä ikinä kuivaa niitä kuivauskaapissa tai patterin läheisyydessä! Korkea kuumuus kuivattaa nahkaa ja saattaa pilata suosikkikenkäsi. Anna kenkien sen sijaan kuivua rauhassa huoneenlämmössä ja laita niiden sisään sanomalehtipaperia, joka auttaa imemällä ylimääräistä kosteutta.

Jos sinulla on etsinnässä uudet suosikkikengät, kurkkaa esimerkiksi Rekin nilkkurit ja saapikkaat.

Mokan ja nupukin hoito

Mokalle ja nupukille ei voi käyttää samoja aineita kuin tavalliselle nahalle, sillä niiden pinta menee pilalle rasvasta tai vahasta. Mokka- ja nupukkipintojen ollessa herkkiä likaantumaan, on niiden huollossa tärkeintä huolehtia kunnollisesta ja säännöllisestä suojaamisesta. Puhdistaminen tapahtuu harjaamalla kuivunut lika pois pinnasta mokkaharjan tai -kumin avulla. Säännöllinen käsittely mokkaharjalla auttaa pitämään pinnan puhtaana pölystä ja liasta. Mikäli mokkanahkaisen tai nupukkisen tuotteen pinta on haalistunut, on olemassa erityisiä mokalle ja nupukille tarkoitettuja värillisiä suihkeita, joilla haalistuneet kohdat voi pyrkiä elvyttämään.

Voisin jakaa tätä nahan huoltamisen ilosanomaa loputtomiin, sillä pienellä työllä kulahtaneista kengistä voi saada lähes uudenveroiset! 🙂 Tämän huomasin viimeksi tänä syksynä, kun kävin jälleen läpi omat nahkanilkkurini. Naarmuuntuneet Vagabondit näyttivät lankkauksen jälkeen siltä, kuin olisin napannut ne suoraan kaupan hyllystä, ja kävelen niillä kuitenkin jo kolmatta syksyä. Älä siis sinäkään laiminlyö sitä suosikki kenkäpariasi, teillä on vielä vuosia edessä! 😉

Iloisin terkuin,

Mira


Lue myös aiemmat materiaalioppaat:

Materiaaliopas: Luonnonkuidut

Materiaaliopas: Kasvikuidut

Materiaaliopas: Muuntokuidut

Materiaaliopas: Synteettiset kuidut