Tänään jatketaan Rekin materiaalioppaan parissa ja tällä kertaa vuorossa ovat tekokuituihin lukeutuvat luonnon raaka-aineista valmistetut muuntokuidut. Muuntokuiduissa kohtaava sekä luonnonkuitujen että synteettisten kuitujen niin hyvät kuin huonokin ominaisuudet.

Muuntokuidut ovat teollisesti jalostettuja tekstiilikuituja, joiden raaka-aineet ovat peräisin luonnosta. Muuntokuiduista yleisimpiä ovat selluloosapohjaiset muuntokuidut, joiden raaka-aine saadaan pääasiassa erilaisista puulajeista. Valmistuksessa kuidun raaka-aine liuotetaan tai sulatetaan, josta syntyvä kehruumassa puristetaan kehruusuulakkeen läpi haluttuun muotoon ja lopuksi kovetetaan. Kun muuntokuitujen valmistusprosesseja tarkastellaan yksityiskohtaisemmin, on olemassa useita erilaisia menetelmiä kehruumassan liuottamiseksi ja sen kovettamiseksi. Eri menetelmillä selluloosasta voidaan valmistaa viskoosia, modaalia, asetaattia, triasetaattia, lyocellia ja kuproa.

Merkittävin syy tekokuitujen synnylle oli halu löytää silkille edullisempi korvaaja, missä onnistuttiin aivan 1800-luvun loppupuolella. Alunperin ensimmäisiä muuntokuiduista valmistettuja materiaaleja markkinoitiinkin tekosilkkinä. Niin kutsuttu tekosilkki mullisti muun muassa naisten alusvaatemuodin, kun markkinoille tulivat joustavat, silkinpehmeät ja värikkäät alusvaatteet. Nykyään muuntokuitujen kirjo on monipuolistunut ja käyttökohteet lisääntyneet, mutta edelleen muuntokuiduista valmistetut vaatteet voi tunnistaa niiden keveydestä ja miellyttävästä pehmeydestä.

Viskoosi ja modaali

Viskoosi on muuntokuiduista käytetyin ja epäilemättä myös tunnetuin. Sitä käytetään nykypäivänä runsaasti erilaisissa sekoitteissa kuin myös sellaisenaan. Yksi tunnetuimpia viskoosin kauppanimiä on raion. Viskoosin tuntu on miellyttävän pehmeä, ja siitä valmistetaan keveitä ja kauniisti laskeutuvia kankaita. Valmistusvaiheessa viskoosia on helppo muokata moneen suuntaan, joka tekee siitä hyvän vaatekuidun. Viskoosi ei myöskään sähköisty herkästi. Yksi sen huonoimmista ominaisuuksista on taipumus rypistyä ja kutistua. Viskoosivaatteen kuosittelu kosteana pesun jälkeen on erityisen tärkeää, jotta vaate säilyttää mittansa ja muotonsa mahdollisimman hyvin. Modaali valmistetaan samalla menetelmällä kuin viskoosi, ja sen kehityksessä on pyritty parantamaan viskoosin huonoja ominaisuuksia. Modaali on viskoosia kestävämpää ja säilyttää paremmin muotonsa. Se ei myöskään rypisty yhtä herkästi.

Asetaatti ja triasetaatti

Asetaatti on tunnultaan hyvin lähellä silkkiä. Se laskeutuu kauniisti ja on silkkimäisen sileää. Se pitää muotonsa viskoosia paremmin, mutta rypistyy ja sähköistyy herkästi. Lisäksi asetaatti on herkkä kuumuudelle. Triasetaatti puolestaan on hyvin asetaatin kaltaista, mutta se kestää lämpöä hieman paremmin. Toisaalta triasetaatin kosteudenimukyky on heikompi, jonka takia se sähköistyy herkemmin. Triasetaattia voidaan myös lämpökäsitellä, eli siihen on mahdollista saada pysyviä laskoksia lämmön avulla.

Lyocell

Lyocell on kestävyydeltään yleensä muita selluloosamuuntokuituja parempi ja ominaisuuksiltaan se sopii hyvin moneen tarkoitukseen, kuten kulutusta kestäviin denimkankaisiin tai kepeisiin kreppikankaisiin. Lyocell tuntuu pehmeältä, eikä sähköisty tai rypisty kovin herkästi. Lisäksi sitä voidaan muokata ja värjätä monipuolisesti. Lyocellin tuotantoprosessi on ympäristöystävällisempi kuin esimerkiksi viskoosin, sillä siinä käytetään myrkytöntä liuotinta, joka voidaan prosessiin käytetyn veden lisäksi käyttää lähes kokonaan uudelleen. Materiaalina lyocell on kuitenkin viskoosia kalliimpaa. Tencel on yksi lyocellille annetuista kauppanimistä.

Kupro

Kupro muistuttaa ominaisuuksiltaan hyvin paljon viskoosia. Se tuntuu silkkisen pehmeältä ja sillä on hyvä imukyky, jonka ansiosta se ei juurikaan sähköisty. Kupro on myös suhteellisen kestävä kuitu. Kuproa kuitenkin käytetään pääasiassa vain vuorimateriaalina sen kalliin, kuparia vaativan, valmistumenetelmän takia.

Muuntokuitujen huollossa ehkäpä merkittävin huomionarvoinen asia on se, että monet muuntokuidut ovat herkkiä rypistymään. Tämä kannattaa ottaa huomioon vaatteiden säilytyksessä, sillä erityisesti viskoosivaatteeseen syntyy herkästi vekkejä, jos se lojuu mytyssä kaapin perällä. Muilta osin kannattaa seurata huolellisesti vaatteelle annettuja pesuohjeita ja käyttää neutraalia pesuainetta.

Pehmeät muuntokuiduista valmistetut t-paidat ja kevyet puserot ovat erityisen ihania näin keväällä auringonpaisteen ja lämmön lisääntyessä! Käy kurkkaamassa Rekin valikoimaa ja käytä hyödyksesi hakutoimintoa, jonka avulla voit etsiä eri materiaaleista valmistettuja tuotteita. 🙂 Koko valikoimaa pääset selaamaan tästä.

Mukavia kevätpäiviä!

Mira