Teidän iloksenne haluamme koota hyödyllisen erilaisista materiaaleista kertovan oppaiden sarjan. Oppaista ensimmäinen esittelee eläinkuntamme tuottamat villat ja karvat, jotka sopivat oivallisesti lämmittämään syksyn ja tulevan talven aikana. Villa- ja karvavaatteet ovat varmasti tuttuja jokaisen perheen vaatekaapissa, vaan entäpä, kuinka tuttuja ovat niiden ominaisuudet ja hoitaminen? Lukemalla materiaalioppaamme pääset tutustumaan eri villojen ominaisuuksiin, huoltoon ja mistä ihanien vaatteidesi materiaali on peräisin.

Eläinkuidut: villat ja karvat

 

Eri eläimistä saatavia villakuituja yhdistää niiden ylivoimaisen hyvä lämmöneristys- ja kosteudenimukyky, mikä tekee villavaatteesta jokaisen vilukissan ehdottoman suosikin syksyn ja talven varalle! Jo ohut villavaate riittää lämmittämään kelien kylmetessä. Villavaatteet eivät sähköisty ja niiden rypyt oikenevat helposti. Villakuituja yhdistävät myös niiden heikot kohdat, eli huono hankauskestävyys ja taipumus vanumiseen. Tästä syystä etenkin hienompia villoja käytetään harvemmin sellaisenaan. Sen sijaan niitä yhdistellään usein toisiinsa, puuvillaan ja tekokuituihin kestävyyden ja käyttöominaisuuksien parantamiseksi.

 

Villa

Villasta puhuttaessa tarkoitetaan lampaista saatavaa villakuitua. Villat lajitellaan hienouden, kuidun pituuden ja kiharuuden mukaan hienoon, keskihienoon ja karkeaan villaan. Lampaan pohjavilla on kiharaa, hienoa, pehmeää ja lyhyttä. Se toimii kosteussuojana ja lämmöneristeenä. Päällä oleva peitinvilla on karkeampaa sekä pidempää, ja sen tarkoitus on suojata pohjavillaa esimerkiksi kastumiselta. Villojen laatu vaihtelee myös lammasroduittain. Esimerkiksi merinolampaista saadaan hienoa merinovillaa.

Lampaanvillalla on runsaasti käyttömahdollisuuksia, jotka vaihtelevat villan hienouden mukaan. Hienompaa villaa, kuten merinovillaa, käytetään paljon esimerkiksi ohuisiin villaneuleisiin, sukkiin ja huiveihin. Lisäksi sen suosio urheiluvaatteissa on kasvanut. Merinovilla tuntuu pehmeältä ihoa vasten, eikä se kutita yhtä paljon kuin tavallinen villa. Siksi merinovilla on oiva valinta herkkäihoisille. Keskihienosta villasta tehdään esimerkiksi villakangashameita, -mekkoja ja -takkeja sekä paksumpia villaneuleita ja paremmin kulutusta kestäviä urheiluvaatteita.

 

Kashmir

Hieno kashmirvilla on peräisin kashmirvuohesta. Villa irtoaa keväisin harjaamalla ja yksi vuohi tuottaa vaatteisiin käytettävää hienoa alusvillaa vuodessa alle 400 g. Arvokas kashmir on todella pehmeää, kevyttä ja lämmintä, mutta kestävyydeltään heikkoa. Kashmirvillaa käytetään hienoissa ja ohuissa neulepaidoissa, asusteissa ja takkikankaissa. Kashmirtuotetta pestäessä ja huollettaessa tulee olla erityisen hellävarainen, eikä tuotteeseen merkittyä pesulämpötilaa saa missään nimessä ylittää.

.

 

Mohair

Mohairkuitu on peräisin mohair- ja angoravuoheksi kutsutusta vuohesta. Mohairvillasta arvokasta tekee se, että mohairvuohi on erityisen vaativa elinolojensa suhteen. Ominaisuuksiltaan mohair on kevyttä, sileää ja kiiltävää. Keveydestään ja pehmeydestään huolimatta mohair on monia muita villoja kestävämpää, eikä vanu yhtä herkästi. Silti sitä käytetään yleensä sekoitteissa.

 

Angora

Angoravilla tuotetaan angorakanin turkkia kerimällä. Se on kevyttä, kiiltävää sekä silkkisen sileää. Sitä käytetään paljon neulepaidoissa, asusteissa ja lämpö- sekä reumakerrastoissa. Angoravillan eettisyys on ollut pinnalla siitä lähtien, kun eläinoikeusjärjestö PETA julkaisi aiheesta videon neljä vuotta sitten. Tämän jälkeen monet suuret ketjut vetivät angoraa sisältävät tuotteet myynnistä siihen saakka, että pystyivät olemaan varmoja käyttämänsä angoravillan eettisyydestä. Angorakanin vastuullinen keritseminen ei kuitenkaan aiheuta kanille kärsimystä, sillä myös lemmikkinä pidettävä angorakani tulee keriä säännöllisesti.

Kameli

Kamelinkarvoista vaatteisiin käytetään hienoa ja kevyttä aluskarvaa, joka on erittäin pehmeää ja lämmintä. Karva irtoaa kamelista vuosittain keväisen karvanlähdön aikaan, mutta hienoa aluskarvaa yhdestä kamelista saa vain pari kiloa. Tästä johtuen se on erittäin arvokasta. Kamelinkarvaa käytetään joko sellaisenaan tai sekoitteena esimerkiksi neuleisiin ja takkien kankaisiin.

 

Laamaeläinten villa

Laamaeläimistä saadaan kallista ja hienoa erikoisvillaa. Tekstiilikuitujen tuotannon kannalta tärkein laamaeläin on alpakka, mutta lisäksi kuituja saadaan laamasta, vikunjasta ja guanakosta. Alpakanvillan lämmöneristyskyky on lampaanvillaa parempi. Lisäksi se on pehmeämpää, kevyempää ja kestävämpää. Se ei kutita tai sisällä lanoliinia, eli villarasvaa, joten se sopii hyvin myös villa-allergikoille. Alpakanvillaa käytetään monipuolisesti sellaisenaan tai erilaisissa sekoitteissa, ja siitä valmistetaan esimerkiksi pehmeitä neuleita, huiveja, sukkia sekä muita asusteita.

Villavaatteen huoltaminen vaatii hieman vaivannäköä, muttei ole niin haastavaa kuin saattaisi ajatella. Erityyppisten villavaatteiden huoltamisessa voi noudattaa pääpiirteittäin samoja ohjenuoria, oli kyse sitten minkä eläimen villasta tahansa tai vaikka sekoitteesta. Muista aina noudattaa vaatteen pesuohjemerkintöjä ja pestä arimman kuidun mukaan.

Säännöllinen tuuletus auttaa pitämään villavaatteen puhtaana ja raikkaana. Villaneuleen voi tuulettaa esimerkiksi jokaisen käyttökerran jälkeen, jolloin se raikastuu käytännössä itsestään. Tuulettaminen auttaa myös ryppyjä oikenemaan.

Nukkaantuminen kuuluu villavaatteen luonteeseen ja sitä ei kannata säikähtää. Nukasta pääsee eroon, kun vaatteen käy läpi nukkakammalla. Joissakin tapauksissa myös samettipintainen vaateharja tai teippiharja voi toimia.

Mikäli villavaate vaatii pesua, on se varminta tehdä käsin neutraalilla villalle tarkoitetulla nestemäisellä pesuaineella. Liuota villalle sopiva pesuaine korkeintaan 40-asteiseen veteen (herkemmille materiaaleille kuten kashmirille riittää 20 °C). Upota villavaate veteen ja pese varovasti puristellen. Älä liota, hankaa, väännä tai nostele kangasta, jottei se veny ja vanu. Huuhtele vaate runsaassa haaleassa vedessä useaan kertaan, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Puristele ylimääräiset vedet pois ja vältä edelleen vääntämista tai hankaamista. Voit rullata vaatteen froteepyyhkeeseen ja puristaa varovasti, jolloin enimmät vedet imeytyvät pyyhkeeseen. Tämän jälkeen kuivaa vaate vaakatasossa, jotta se ei veny tai menetä muotoaan. Varo kuivaamasta villaa auringossa tai korkeassa lämmössä villan haurastumisen ja kellastumisen vuoksi!

Rekin valikoimassa on runsaasti lämmintä puettavaa viileisiin ilmoihin. Naisten neuleet >  Miesten neuleet >

Toivottavasti opit jotain uutta, ihanaa syksyä!

Mira / Rekki