Moikka kaikille!

Tällä kertaa aiheena ekologisemmat joululahjat, niiden paketointi samalla teemalla, sekä paketointimateriaalien kierrätys. Lähdin liikkeelle kohti tätä teemaa miettimällä ensin kenelle tänä vuonna aion lahjoja ostaa, ja miten saisin jokaisen lahjan saajallensa vihreästi. Paketointi-ideointi lähtikin täysin laukalle ja halusin kerätä teille kasaan muutaman fiksuimmista ideoistani. On mahtavaa, miten helpoksi kierrätyslahjojenkin hankkiminen on nykään tehty, puhumattakaan kaikista ekologisista brändeistä, joissa on vain vaikeinta valita mihin päätyä!

Ekologisen lahjan hankkiminen onkin mukava tapa yllättää lähimmäinen, joka osaa arvostaa samalla tavalla vihreämpiä arvoja. Ja vaikka joku ei vielä “osaisikaan” sitä, ehkä tämän joulun jälkeen juuri sinun lahjasi jälkeen lamppu heidän pään päällään saa pienen valon.

Helpoin ekologinen lahjaidea omasta mielestäni on ehdottomasti jokin vaate tai asuste, joka löytyy tai vähintään kuuluisi löytyä jokaisen vaatekaapista. Jos lahjansaaja on sinulle parametreiltään tuttu, on hänen vaatekokonsa ehkä tiedossa, mikä tekee vaatteiden ostamisesta hänelle helppoa farkkuihin saakka! Tällaisen tyypin tyylistä on helppo saada kiinni ja silloin lahjakriisi jääkin yleensä lyhyeen. Varmoja lahjatärppejä lähes jokaiselle ovat kuitenkin: simppelit villapaidat, kaulahuivit, yksiväriset hupparit ja myös ympärivuotiseen käyttöön soveltuvat arkipaidat. Näistä jokaista löytyy meidän nettikaupastamme mielin määrin varmasti jokaisen makuun ja joka viikko tulloo lisää! Esimerkiksi täydellinen valinta minun omalle äidille olisi tämä ajaton kaulahuivi ja iskälle haluaisin jonkun urheilupipon teknisestä materiaalista.

Paperiton paketti

Jos löydät jotain lahjomallesi ihmisille täydellistä kledjua, helpottaa se myös suuresti lahjapaketin kokoonpanemista. Nimittäin lahjapaperia ei tässä tilanteessa ehkä tarvita ollenkaan. Kokosin tämän paketin meiltä ostetusta Marimekon t-paidasta, kierrätysmateriaaleista tehdystä ja puhdistetusta hampurilaislaatikosta ja juuttinarusta. Pahvinen hampparilaatikko oli nerokas idea, sillä sen sisälle saa mahdutettua vaikka mitä pikkuruisia lahjoja. Vaikka rannekorun, kellon, ohuen pipon tai miksei myös vaikka lahjakorttia Rekille! 😉 (Psst! Sellaisen saat ostettua täältä. Asustevalikoimaa selailemaan puolestaan tätä kautta.) Tällä tavalla säästytään turhalta lahjapaperizombailulta, juuttinarun pystyy hyödyntämään helposti uudestaan ja hampparirasian voit antaa koiralle tuhottavaksi tai miksei heittää vaikka takan lämmikkeeksi!

Kierrätyspurkki

Toinen näppärä lahjaidea on tehdä itse. Helppo ja persoonallinen joululahja on vaikka itsetehty kasvojen kuorinta-aine tai mausteseokset! Netti on pullollaan helppoja kuorinta-aineohjeita ja mausteseokset on yksinkertaista personoida juuri lahjansaajan tarpeiden mukaan! Esimerkiksi jos tykkää tehdä paljon tomaattikastiketta, niin mikä olisikaan sen parempi idea kuin kuivattaa basilikaa ja oreganoa! Mausteet on helppo purkittaa kierrätettyihin lasipurkkeihin, jotka ovat ennen toimineet vaikka hillo- tai oliivipurkkeina. Näin uudet purnukat saavat myös uuden elämän! Purkit on hauska koristella etikettien poistamisen jälkeen ja tässä kohtaa ainoastaan mielikuvitus on rajana! Itse päädyin koristelemaan purkin jo roskiin menevällä paistopisteeltä kotiin napatulla paperipussin palalla. Siihen ympärille esteettisyyden nimessä myös juuttinarua, joka onkin ihan mun oma lempparielementti paketoimisessa. Lasipurkkeihin voikin soveltaa lähestulkoon minkä tahansa lahjan. Suklaakuorrutetut pähkinät, itetehty hillo, jokin kasvi tai miksei myös kasa kauniita pieniä runoja! Tällöin lahjaan on ripoteltu ihan eritavalla ajatusta ja saaja on varmasti tyytyväinen lahjaansa huomatessaan siihen käytetyn ajan.

Simppeli

Kolmantena paketointiniksinä ihan klassikko valkaisematon paperi ja naru -kombo, mihin halusin yhdistää lahjaksi tarkoitetun koriste-esineen, joka toimii vallan hyvin myös kauniina yksityiskohtana paketin kyljessä. Oksan lisäksi tässä toimisi mielestäni myös pieni kirja, kynttilät tai koristellut piparit – melkein mikä vaan mikä miellyttää sun silmää! Jokainen paketti saa kivasti ryhtiä esim vanhasta muropaketista, kenkälaatikosta tai miksei maitopurkistakin. Neutraalin värinen lahjapaperi on helppo käyttää uudestaan taikka kierrättää paperinkeräyksessä. Pahvilaatikon voi nakata taas pahvinkeräykseen tai hyödyntää saunan lämmityksessä.
 
Lahjojen antaminen on itselleni ainakin kamala homma. Siitä ottaa hirveät paineet, että onhan lahja varmasti mieluinen ja onko sille oikeasti käyttöä. Tätä postausta kirjoittaessani tajusin monta hyvää ideaa, mitä aion itse toteuttaa tänä vuonna joululahjoissa. Esimerkiksi iskälle on kaikista vaikein keksiä jokin oikeasti hyödyllinen lahja, johon ei tule turhaa käytettyä rahaa vain sen takia, että “pitää lahjoa, koska on joulu”. Iskät omistaa jo lähes kaiken mitä kaipaa ja tällöin rima meinaa nousta vähän korkealle. Tänä vuonna aion vinkata iskälle lahjasta sillä urheilupipolla ja myöhemmin sopia ajan, jolloin painutaan vaeltamaan koko poppoolla. Yhteinen aika on niin kortilla nykään, että se tuntuu kaikista tärkeimmältä lahjalta, mitä edes osaa toivoa. Muistakaa ottaa tästä ajasta ilo irti vaikka just sillä luovalla asenteella, kun yritätte keksiä perinteisten lahjaideoiden tilalle vihreän ratkaisun. Oli se sitten aineellinen tai aineeton, kliseisesti – ajatus on tärkein ❤️
 
 
Luovaa joulun odotusta!
 
Toivoo, Tessa-Liina