Kesäkelit ovat nyt parhaimmillaan ja meistä suuri osa varmasti pohtiikin, mitä ihmettä näin kuumalla pitäisi pukea päälle! Helteellä on vaikeaa ennakoida asuvalintoja ja ainakin itsellä ne menevät mönkään neljä viidestä kerrasta – lähes aina liian kuuma. Tärkeintä mulle kesäpukeutumisessa on ilmavuus. Kankaiden pitää vähän roikkua päällä, ettei kuumuus ala ahdistamaan.

Päätin jakaa muutaman vinkin kesävaatteiden materiaalien valintaan. Nämä tärpit kannattaa muistaa helleaaltojen aikaan!

Panosta näihin

Puuvilla

Puuvilla on kesän ykkösmateriaali, sillä se päästää ilman liikkumaan kepeästi kankaan läpi iholta, jolloin vältytään inhottavilta tapaturmilta selkä- ja kainaloseuduilla. Se myös imee kosteutta, mikä lisää kankaan hengittävyttä. Materiaalina puuvilla ei myöskään ole kalleimmasta päästä ja sitä on saatavilla monesta eri hintaluokasta. Puuvilla sopii siis ominaisuuksiensa puolesta jokaiseen vuodenaikaan eli laadukkaisiin puuvillavaatteisiin kannattaa satsata!

Pellava

Oi ihana pellava! Pellava on myöskin täys kymppi materiaali niille oikein kuumille keleille. Se on harvakseen kudottua, jolloin lämpö pääsee karkaamaan iholta nopeasti. Puuvillan tavoin se imee itseensä kosteutta ja kuivuu nopeasti <3  Pellava passaa niin rannalle, töihin kuin vaikka terdellekin! Itse yhdistin asukokonaisuuteen pellavamekon kaveriksi ihanan olkikassin ja simppelit aurinkolasit. Toimii!

Lue lisää pellavasta ja puuvillasta täältä.

Silkki

Silkki onkin sitten hieman kinkkisempi juttu. Sen voi helposti nimetä yhdeksi kevyimmistä kankaista, mutta sillä on myös varjopuolensa. Silkki mukautuu kehon lämpötilaan, jonka vuoksi se on erittäin hyvä vaihtoehto myös talvelle. Kangas on niin kevyttä, ettei se tunnu päällä lähes ollenkaan. Silkki ei kuitenkaan anna armoa, jos siihen sattuu osumaan mitään kosteaa, tai jos se altistuu hielle. Kangas kuivuu kuitenkin nopeasti eli isosta katastrofista ei ole kyse!

Suosittelen lukemaan myös materiaalioppaamme silkistä.

Harkitse tarkkaan

Polyesteri

Polyesteristä ollaan hieman kahta mieltä. Se on vettä hylkivä materiaali, joka hiostaa helposti, mutta monet polyesteriset vaatteet sopivat kesään niiden kepeyden vuoksi. Suurin osa kesämekoista onkin polyesteristä valmistettuja, erityisesti tietyssä hintaluokassa. Kankaasta saadaan mielyttävän ohutta, mutta on hyvä huomioida, että siihen pinttyy helposti hien haju kiinni. Polyesteri ei siis välttämättä ole huonoin vaihtoehto kesäpäiville, mutta ei myöskään paras. Kuitenkin se on hyvin yleinen materiaali, joka oikeissa määrissä ja lämpötiloissa toimii vallan moitteettomasti. Samaan kategoriaan kuuluvat myös muut keinokuidut kuten polyamidi.

Lisätietoa polyesteristä ja muista synteettisistä kuiduista löydät täältä.

Denim

Myös denim on hyvin suosittu tekstiili kesällä etenkin vaaleansävyisenä, mutta sen ollessa puuvillaa tai puuvillasekoitetta, se ei ominaisuuksiltaan yllä aivan esimerkiksi pellavan tasolle. Sen vuoksi kesän kuumimmille päiville kannattaakin valita kepeät pellavashortsit Leviksen farkkushortsien sijaan – ehkä hikoilu jää tällöin vähemmälle 😉

Toivottavasti helteet jatkuisivat pitkälle kesään ja saataisiin jokainen nauttia pitkän ja hidastempoisen kevään jälkeen ihka oikeasta kesästä.

Löytöjä hellepäiviin voit tehdä täältä.

Ystävällisin kesäterveisin,

Tessa-Liina <3